Izraelci urijo taktiko uničevanja ruskih sistemov zračne obrambe

by Urednik

IZRAELSKA VOJSKA SE PRIPRAVLJA NA NOVE BOJNE NALOGE V SIRIJI

Izraelska vojska (IDF) izvaja urjenja svojih pripadnikov v uničevanju sistemov zračne obrambe ruskega izvora (osa, kub, pancir-S1, S-300), kakršne ima v svoji oborožitvi Sirska vojska.

Na spletni strani “Rambo54” so pred dnevi objavili posnetke kopij ruskih zračno-obrambnih sistemov, ki jih Izraelci uporabljajo za realistično urjenje izraelskih enot v puščavskem okolju. Tako uporabljajo napihljive različice zračno-obrambnih sistemov 9K33 osa in 2K12 kub ter baterijo sistema pancir-S1 v podobni konfiguraciji, kot jih uporablja Sirska (vladna) vojska. Kopije  sistemov zračne obrambe ruske izdelave naj bi realistično pričarale morebitne cilje na tleh. Izraelski uradni vojaški krogi so zavrnili komentiranje posnetkov in tega niso potrdile.

Izrael sicer že od leta 2000 pripravlja vsakoletno (tajno) urjenje in preizkušanje manevrov, s katerimi bi uničili ruske raketne zračno-obrambne sisteme, ki jih uporabljajo na Bližnjem vzhodu. Izraelske letalske sile so tako skupaj z grškimi in bolgarskimi vadile morebitno situacijo, v kateri bi izvajali misijo, uperjeno proti zračno-obrambnim sistemom S-300 ruskega izvora. Po navedbah medijev so vadili za preizkus, kako raketni sistem S-300 zajame cilj, pridobiva podatke o njem na sledilnem radarju ter kako ga je mogoče preslepiti. Prav zahvaljujoč vajam v Grčiji so Izraelci prišli do pomembnih podatkov o ruskih zračno-obrambnih sistemih zrak-zemlja (SAM) ter imeli možnost preizkusiti in izboljšati taktiko med simuliranimi napadi na kopenske cilje, branjene s sistemi S-300.

Pripravil: B. Knific, foto: “Rambo54”

Povezani članki