Izraelci z raketami patriot nad brezpilotna letala iz Sirije

by Urednik

NA MEJI MED SIRIJO IN IZRAELOM NAPETOST NARAŠČA 

Izraelske obrambne sile (IDF) so sporočile, da so izstrelili protiletalsko (in protibalistično) raketo sistema MIM-104 patriot na brezpilotno letalo, ki se je izraelski meji bližal iz Sirije.

Po poročanju vojaških analitikov, ki spremljajo razmere na sirsko-izraelski meji, gre v dobrem tednu dni za že drugo izstrelitev rakete patriot na brezpilotno letalo, ki se je iz Sirije približevalo izraelski meji. Niso pa poročali o podrobnostih dogodkov. Brezpilotnik je (pri)letel približno 10 km znotraj izraelskega ozemlja preden so ga sestrelili. Incident se je zgodil med obiskom Netanyahuja v Moskvi, kjer se je pogovarjal z Vladimirjem Putinom prav o Siriji in Iranu.

Prvi sirski brezpilotni letalnik, ki je (pri)letel v izraelskem zračnem prostoru, naj bi prav tako sestrelili z raketo protiletalskega sistema MIM-104 patriot, ki jo je izstrelila enota zračne obrambe IDF iz severnega dela Izraela. Opozorilo je prišlo z Golanske planote (nekoč sirsko ozemlje, ki ga zaseda Izrael). Ostanke brezpilotnika so potem pobrali v Galilejskem morju. V povračilo so dan zatem izraelske sile obstreljevale sirske položaje.

V podobnem incident prejšnji mesec so Izraelci izstrelili raketo na brezpilotnika v bližini sirske meje, v februarju letos pa so sestrelili iransko brezpilotno letalo, ki je letelo v izraelskem zračnem prostoru. Izrael je takrat v povračilo nemudoma bombardiral iranske cilje v Siriji.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki