Izraelski lovci bombardirali pošiljko orožja na poti do Hezbolaha

by Urednik

LIBANONCI SLIŠALI IN VIDELI VOJAŠKA LETALA MED NAPADOM, VPLETENI O NJEM NE VEDO NIČ

V ponedeljek zvečer so izraelska letala izvedla dva napada na konvoje orožja v libanonski dolini Bekaa na sirsko-libanonski meji. Izraelske letalske sile so bombardirale konvoje z orožjem namenjenim Hezbolahu, je poročalo več libanonskih in drugih arabskih medijev.

Po podatkih časopisa Al Arabiya naj bi bile v pošiljki orožja, namenjeni iz Sirije v Libanon, tudi balistične rakete za šiitsko gibanje Hezbolah. Vendar pa zaenkrat uradnih informacij o orožju in napadu na konvoj še ni.

Libanonske varnostne službe so sporočile le, da so “v dveh izraelskih napadih uničili tarčo Hezbolaha na meji med Libanonom in Sirijo.” Mediji na Bližnjem vzhodu so poročali, da so prebivalci v bližini vasi Al-Nabi Shayth dvakrat opazili in slišali vojaška letala, ki so letela zelo nizko nad površjem, nato pa so zaslišali in videli več eksplozij. Izraelska letala naj bi v dveh ločenih napadih bombardirali cilje v bližini vasi Nabi, Janta, Brital in Yahfoufa ob meji s Sirijo.

Al-Nabi Shayth je eno izmed oporišč Hezbolaha, ki pomaga režimu sirskega predsednika Bašarja al Assada v boju proti sirskim upornikom. Šiiti imajo po podatkih nekaterih obveščevalcev v bližini te vasi kamp za urjenje, sumijo pa tudi, da se v tem kraju trguje z orožjem. Podobno naj bi tudi vas Janta bila ena od postojank na znani tihotapski poti za orožje med Sirijo in Libanonom, tam pa naj bi urili tudi vojake.

Zmljevid libanonsko - sirske meje

Na drugi strani pa je televizijska postaja Al-Manar, ki je pod vplivom Hezbolaha, sporočila, da ni bilo “nobenega napada na libanonsko ozemlje,” poroča le o “povečani prisotnosti” sovražnih letal nad območju severno od doline Bekaa v vzhodnem Libanonu.

Libanonska vojska je sporočila, da nima podatkov o kakršnih koli zračnih napadih na območju, vendar tudi, da preiskuje poročila.

Častnik severnega poveljstva Izraelske vojske (IDF – Israel Defence Forces) pa je za Reuters poročila o napadu komentiral z besedami: “Že nekajkrat smo izvedeli, da obstajajo prizadevanja za prehod orožja iz Sirije v Libanon.” Izraelska vojska je v zadnjih letih nekajkrat napadla sirske konvoje orožja namenjene Hezbolahu, vendar do sedaj za nobenega še prevzela odgovornosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sirija naj bi Hezbolahu predala rakete P-800 yakhont
Režim sirskega predsednika Assada naj bi dal Hezbolahu nadzvočne protiladijske rakete P-800 yakhont, kar predstavlja grožnjo za Izrael.

.

IZRAEL DOMNEVNO NAPADEL KONVOJ OROŽJA NA SIRSKO-LIBANONSKI MEJI Izraelski lovci naj bi v začetku tega tedna napadli…

.

Sirska opozicija je sporočila, da je včeraj pozno zvečer prišlo v soseski Sheikh Dahar v bližini sirskega pristanišča Latakia prišlo do več eksplozij.

Povezani članki