Izraelski lovci F-16 barak na Hrvaškem

by Urednik

PREDSTAVITVENA TURNEJA IZRAELSKIH BOJNIH LETAL

Minuli konec tedna so Hrvaško v času praznovanja 23. obletnice operacije Nevihta (Oluja) obiskali trije izraelski večnamenski lovci F-16 barak, kot del predstavitvene turneje do prodaje teh letal Hrvaškim letalskim silam.

V 91. letalsko bazo Hrvaških letalskih sil v Plesu so priletela tri izraelska bojna letala F-16 barak, potem ko se je Hrvaška konec marca 2018 odločila za nakup 12 rabljenih lovcev F-16 C/D block 30 iz Izraela, nadgrajenih v različico barak 2020. Po nekaterih informacijah naj bi Hrvaška zanje odštela okoli 481 milijonov USD. Deset letal za pilote HRZ i PZO (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) bo v enosedi različici, dve pa v dvosedi.

Izraelski piloti lovcev F-16 barak, ki so se mudili na obisku pri naših sosedih, so vzleteli iz letalske baze Ramat David, v hrvaški zračni bazi Pleso pa so njihov prihod pozdravili hrvaški premier Andrej Plenković, namestnik predsednika vlade in obrambni minister Damir Krstičević in načelnik generalštaba Hrvaške vojske Mirko Šundov s sodelavci.

Pripravil: A. Knific, foto:  MORH

Povezani članki