“Izraelski lovci lahko dosežejo cilje kjerkoli na Bližnjem vzhodu”

by Urednik

IZRAELSKA OPOZORILA (NAPOVEDI NAPADA) IRANU

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je izjavo o zmogljivosti letalskih sil Izraela naslovil na Islamsko republiko Iran samo dan zatem, ko je Iran napovedal, da bo prekinil jedrski dogovor iz leta 2015. Netanyahu je Iranu naslovil izjavo med obiskom letalske baze, ko je stal pred lovcem F-15.

Netanyahu je izjavil, da bi se Iran moral zavedati, da lahko ti lovci dosežejo vse kraje na Bližnjem vzhodu, vključno z Iranom in seveda Sirijo. Izjava Izraelskega premiera je prišla le dan zatem, ko je Iran objavil, da je začel obogatiti uran nad mejo, ki jo je določil jedrski sporazum iz leta 2015. V zadnjih dneh je tudi Iran izrecno grozil z napadom na Izrael.

Netanyahu ostaja glasen kritik jedrskega dogovora, ki so ga leta 2015 dosegle svetovne sile in Iran, ter pozval Evropo, naj uvede nove sankcije proti Iranu kot odziv na kršitev sporazuma. Netanyahu je večkrat obljubil, da Izrael Iranu nikoli ne bo dovolil razviti zmogljivosti za izdelavo jedrske bombe.

V torek so evropske stranke v jedrskem dogovoru 2015, vključno z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo, izrazile “globoko zaskrbljenost” glede odločitve Irana, da obogati uran na višjo raven čistosti, kot je dovoljeno v sporazumu, na kar je opozoril Izrael, saj to pomeni nov korak k razvoju jedrskega orožja. Evropejci so pozvali k nujnemu srečanju vseh vpletenih strani v sporazumu.

Poleg obogatitve urana z dovoljenih 3,67% na 4,5% je jedrska agencija Združenega kraljestva potrdila tudi, da je Iran presegel mejo zalog nizkoobogatenega urana. Evropejci navajajo izjavo Irana, da želi ostati v sporazumu JCPOA in da mora “ustrezno ukrepati tako, da odpravi te dejavnosti in se nemudoma vrne v stanje, ki je popolnoma usklajeno z JCPOA”. Pravijo, da je treba sejo komisije JCPOA, ki vključuje poleg omen jenih držav tudi še Rusijo in Kitajsko, nujno sklicati, vendar ni opredeljeno kdaj.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in iranski predsednik Hassan Rouhani sta se v pogovoru ob koncu prejšnjega tedna dogovorila, da določita rok za reševanje sedanjega brezizhodnega položaja do 15. julija in tako poskušata rešiti jedrski sporazum iz leta 2015, iz katerega pa so se ZDA lani enostransko umaknile. Macron se je o tem pogovarjal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom na dan, ko je Iran ponovno začel z procesom bogatitve urana in presegel omejitev dogovorjenih zalog.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki