Izraelski lovec F-15 ostal brez stekla kabine na 9.000 metrih

by Urednik

ZVOČNI POSNETEK RAZMER MED IZGUBO STEKLENEGA POKROVA KABINE

Izraelski dvosedi lovec F-15D je v prvih dneh januarja 2019 med trenažnim poletom nenadoma izgubil stekleni pokrov kabine na višini približno 9.000 m, posadka pa je nato izvedla pristanek v sili v bližnji letalski bazi Nevatim.

Poveljniki Izraelskih obrambnih sil (IDF) so po pristanku pohvalili pilota in navigatorja letala, ki sta v težkih okoliščinah pokazala “miren značaj “. Potem, ko je vrhnji stekleni pokrov pilotske kabine lovca McDonnell Douglas F-15 eagle nenadoma (iz zaenkrat še neznanih razlogov) odletel, sta bila oba člana posadke izpostavljena ledenemu zraka (temperatura na tej višini je bila približno -45° C), močnemu vetru in oglušujočemu hrupu.

Pilot in kopilot F-15 sta se sprva želela katapultirati iz letala nad morjem, nato pa se odločila, da poskušata z zasilnim pristankom v letalski bazi Nevatim, potem ko sta se uspela spustiti in upočasniti letalo.

Letalsko poveljstvo je med izrednim dogodkom uspela vzpostaviti zvočno komunikacijo s članoma posadke lovca F-15D in kontrolorji letenja. Na posnetku, ki so ga objavile Izraelske obrambne sile (IDF), se lahko sliši trenutke pred dogodkom in nato zasliši dramatičen šum vetra ob izgubi steklenega pokrova kabine. Zabeležen je tudi  odziv pilota in kopilota med incidentom, sporočilo, da sta ostala brez stekla, nato pa mirno reagiranje ter hitro vzpostavitev komunikacije v sili in ponovno vzpostavitev nadzora nad letalo.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki