Izraelski tango: Argentina išče novo bojno letalo

by Urednik

BO VELIKA BRITANIJA DOVOLILA PRODAJO IZRAELSKIH LOVCEV KFIR ARGENTINI?

Argentina si na vsak način prizadeva najti zamenjavo za zastarela francoska bojna letala mirage III, vendar zamenjava ni najbolj posrečena. Nekateri se namreč ogrevajo za prav tako zastarele izraelske kfire (v posodobljeni izvedenki block 60), ki so resnici na ljubo nastali iz v Franciji prisvojenih načrtov za mirage…

Argentinske letalske sile imajo sedaj v svoji floti le lahka bojna letala in nekaj več kot 10 lovcev mirage III in mirage 5, težavo pa imajo s pridobitvijo novih letal, saj Velika Britanija zaradi spornih Falklandskih otokov preprečuje argentinski nakup.

Argentina je lani želela kupiti rabljene španske lovske-bombnike mirage, letos oktobra pa napovedala nakup lovcev Saab JAS-39 gripen, ki jih bodo izdelovali tudi v Braziliji. Vendar pa oba nakupa preprečuje prav Velika Britanija, ki ne dovoli prodaje, saj so v oba tipa letal vgrajeni tudi britanski sistemi. V letu 2015 so se pojavile informacije, da se Argentina zanima za ruske jurišnike Su-24, kitajske lovce Chengdu FC-1 ali J-10, kot tudi izraelske kfirje.

V devetdesetih letih so za izraelske kfirje skušali navdušiti tudi argentinske vojaške pilote, iz kupčije pa potem ni bilo nič. Najbolj se je v tem nasprotovanju izpostavil argentinski brigadir Mario Rocca (tretji človek po rangu v argentinskem vojnem letalstvu).

Argentinska vojska naj bi za 14 kfirjev – 12 enosedih in 2 dvoseda – odšteli med 220 in 360 milijoni dolarjev. Kritike so še narasle, ko je prišlo na dan, da bi Argentinci prvih šest lovcev dobili šele po poldrugem letu, vendar pa brez oborožitvenih sistemov, vse potrebne nadgradnje pa bi morali opraviti Izraelci. Posel je za določen čas postavljen na hladno, argentinski obrambni minister pa ga je pragmatično pustil obrambnemu ministru nove argentinske administracije.

Pripravil: B. Knific, foto: IAI, Military Forum

 

Povezani članki