Japonska prvi tuji kupec konvertiplanov V-22 osprey

by Urednik

JAPONSKA NAROČILA PRVIH 5 OSPREYEV, IZRAEL PRED MESECI PREKLICAL NAROČILO

Japonska je sklenila pogodbo za nakup prvih petih konvertiplanov Bell Boeing V-22 osprey v vrednosti 332,5 milijona dolarjev, kar bo sploh prva prodaja teh letalnikov v tujino (prve so izdelali že leta 1989). Iz Pentagona  so v torek 14. julija 205 sporočili, da so sklenili prvo mednarodno pogodbo za prodajo konvertiplanov V-22 osprey.

Japonske samoobrambne sile (japonska vojska) se že od leta 2012 zanima za nakup ameriških hibridnih letalnikov Bell Boeing V-22 osprey (vzletajo in pristajajo kot helikopter, letijo kot propelersko letalo). Japonci nameravajo kupiti skupaj 17 konvertiplanov V-22 osprey in 40 Rolls Roycevih motorjev zanje (v skupni vrednosti okoli 3 milijarde USD). Del novih letalnikov bodo namestili tudi na novo amfibijsko-desantno ladjo (nosilko helikopterjev) Izumo (DDH-183), ki velja za največjo japonsko vojaško ladjo po 2. svetovni vojni.

Pentagonova Agencija za obrabno-varnostno sodelovanje (DSCA) je japonski nakup odobrila maja 2015 z obrazložitvijo, da bo prodaja konvertiplanov V-22 osprey  pomagalo posodobiti  japonsko floto in okrepiti njihovo sposobnost za izvajanje humanitarnih ter reševalnih misij, kot tudi za podporo amfibijskim operacijam.

V Textronu (Bell) so že pred nekaj leti ugotovili, da bi lahko po letu 2015 ponudili (prodali) konvertiplan Bell Boeing V-22 osprey (podrobneje smo ga predstavili v Reviji Obramba, maj 2009) približno dvanajstim državam. Proizvodnja različic V-22 za potrebe Ameriških letalskih sil (USAF) in Korpusa mornariške pehote (USMC) se namreč zaključuje v letu 2016 (izdelanih bo okoli 250 ospreyev), Bell Boeingovi proizvodni obrati ospreyja pa bi tako lahko prevzeli tudi večja tuja naročila.

S tem posebnim letalnikom, ki združuje zmogljivosti helikopterjev in turbopropelerskih transportnih letal, naj bi oborožene sile zamenjale odhajajoče, predvsem tehnološko zastarele transportne helikopterje in letala. Izrael je bil prvi med potencialnimi kupci konvertiplana V-22 osprey, ki je tudi že naročil 12 letalnikov MV-22B, nato pa so oktobra 2014 (začasno) preklicali naročilo. Za ospreye se zanimata še Južna Koreja in Združeni arabski emirati (ZAE).

Pripravil: A. Knific, foto: Bell Boeing

SORODNE NOVICE:

Izrael preklical naročilo konvertiplanov V-22 osprey

Konec oktobra 2014 so v medije prišle informacije, da naj bi Izraelsko obrambno ministrstvo preklicalo naročila ameriških konvertiplanov Bell/ Boeing V-22 osprey.

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej
Ameriška vojska (U.S. Army) je Narodnem muzeju zračnih sil v zračni bazi Wright- Patterson v Ohiu podarila prvi izdelani konvertiplan V-22 osprey.

Japonska mornarica prevzela največjo vojaško ladjo po 2. svet. vojni

Japonska mornarica je v svojo (operativno) floto sprejela amfibijsko-desantno ladjo oz. nosilko helikopterjev Izumo (DDH-183), ki velja za največje japonsko vojaško ladjo po 2. svetovni vojni.

Revija obramba, maj 2009

V reviji obramba, maj 2009, si preberite: Intervju: Načelnik GŠ SV generalmajor mag. Alojz Šteiner V novo…

Ameriška vojska odobrila 5,3 milijarde USD za razvoj vozila flyer ITV

Ameriška vojska odobrila 5,3 milijarde USD za razvoj vozila flyer ITV
General Dynamicsov flyer ITV je modularno vozilo za najzahtevnejše terene huda in zagotavlja off-road zmogljivosti v vsakem vremenu.

Povezani članki