Japonsko ogreva petletni milijardni vojaški proračun

by Urednik

JAPONSKA ZVIŠUJE OBRAMBNI PRORAČUN ZA PONOVNO PREVLADO V AZIJI

Japonska načrtuje v prihodnjih petih letih za izboljšanje bojne pripravljenosti in opremljenosti  nameniti kar 24,67 milijarde dolarjev, da bi ohranila suverenost v regiji, pa tudi podprla svoje ozemeljske težnje v Južnem kitajskem morju. V naslednjih petih (desetih) letih načrtuje drage nakupe, tako vojaških ladij, podmornic, letalnikov, oklepnih vozil, pospešeno pa tudi posodobiti svojo vojsko z ustanovitvijo marincev – prvih enot, ki ne bi bile zadolžene le za obrambo domovine po drugi svetovni vojni!

V Južnem kitajskem morju si Japonska in Kitajska “lastita” otoško verigo Senkaku (Kitajci jo imenujejo otočje Diaoyu). Načrt so potrdili skupaj s programskimi usmeritvami za nacionalno obramba v vladnem kabinetu. V ta sklop tudi sodi nabava treh brezpilotnih izvidnikov global hawk, ki so jo potrdili pred dnevi.

Načrt je prej kot ne posledica nedavne kitajske odločitve o razširjeni zračni coni (ADIZ) nad Južnim kitajskim morjem, ki razširja območje kitajskega nadzora. Z nabavo global hawkov – brezpilotnih letalnikov (UAV) za veliko višine in z veliko avtonomijo si želi Japonska izboljšati svoje izvidniške in obveščevalne zmogljivosti v regiji. Brezpilotna letala global hawk bodo namestili na Okinawi v oporišču Naha ob letalih za zgodnje opozarjanje, s katerimi že zdaj nadzorujejo območje.

UAV global hawk

Bo pa uporaba teh izvidnikov zagotovo tudi tvegana, saj se bodo Kitajci zagotovo odzvali. Američani na tem območju prav  tako uporabljajo global hawke za izvidniške in opazovalne naloge iz oporišča Guam. Kot poročajo v Washington Timesu, naj bi Kitajci uporabili različne protiukrepe, med ostalimi tudi motenje podatkovnih povezav in nadzornih kanalov, zatem motenje GPS signala, ki podpora navigacijo letala… Prav tako naj b I bili možni ofenzivni ukrepi ali napadi z raketami zrak-zrak, vendar v zdajšnjem položaju zagotovo še ne. Kitajci pa bi prav lahko koodinirano motile in  napadali izvidnike s kibernetskimi napadi ter tako poskušali preusmeriti ali zrušiti global hawke. Podobno naj bi ukrepali Iranci, ki so prizemljili brezpilotno letalo ameriške agencije CIA RG-170 sentinel (tehnologije slabe radarske opaznosti).

Japonci  prav tako načrtujejo povečati svoje zmogljivosti za podaljševanje bojnega zračnega patruljiranja (CAP) z dodatnimi letečimi tankerji za oskrbo z gorivom v zraku za floti letal F-15J in F-2. Japonske letalske sile imajo trenutno operativne štiri leteče tankerje Boeing 787J, okrepiti pa jih nameravajo še s tremi podobnimi letali. Naslednji velik izdatek Japonskih letalskih sil bo nabava 28 lovcev pete generacije F-35 lightening II, temu pa bodo dodali še tri letala za zgodnje opozarjanje. Trenutno Japonska uporablja štiri tovrstna letala Boeing 767-AEW.

Naslednja velika sprememba v japonskih oboroženih silah bo preoblikovanje – transformacija pehotnih polkov v desantne sile, kar se bo zgodilo na Japonskem prvikrat po drugi svetovni vojni.

Ob krepitvi desantnih in letalskih sil načrtujejo Japonci tudi krepitev mornariških zmogljivosti. Tako uvajajo dva nova rušilca tipa AEGIS, ki ju bodo dodali sedanjim štirim operativnim, opremili pa ju bodo z balističnim raketnim obrambnim sistemom. Tem zmogljivostim bodo dodali še pet novih podmornic, v načrtu krepitev zmogljivosti pomorskih sil so še trije kompaktni rušilci za uporabo v priobalnih vodah.

Potem ko je japonska vlada septembra 2012 otočje Senkaku proglasila za svoje ozemlje, kitajska vojaška plovila pogosto vplujejo v vode okoli omenjenega otočja ter tako povečujejo napetosti med državama. Prav zaradi tega so v obrambnem ministrstvu pohiteli z oblikovanjem desantnih sil, ki bi ob morebitni zasedbi povrnile otočje nazaj Japonski.

Japonske podmornice

Formiranje mornariške pehote – marincev je bilo na Japonskem sicer načrtovano dlje časa, potekalo pa naj bi v miru in postopoma, stopnjevanje napetosti zaradi Južno kitajskega morja v zadnjem obdobju pa je oblikovanje teh enot pospešilo. Potekalo je pod mentorstvom ameriške vojne mornarice in korpusa mornariške pehote ZDA. Japonska pa vidi formiranje teh enot kot zagotovilo za varovanje otočja Senkaku. Japonske desantne sile bodo sestavljale združene sile kopenske vojske, letalskih sil, in mornarice, s svojimi zmogljivostmi pa jih bodo podpirale pehota, letalstvo in  mornarica.

Ta trenutek Japonska nima sil za desantne operacije, kajti marinci so značilna ofenzivna formacija, Japonska pa se je po drugi svetovni ogradila od takšnih sil.  To “samoomejitev” so odpravili šele v letu 2012. Novoustanovljeni zahodni armadni polk bo namenjen prav desantnim nalogam, začetno jedro pa predstavlja novoustanovljena bataljonska skupina. Polk za zdaj nima vozil z izjemo Mitsubishijevih lahkih tovornjakov type 73.

Amfibijsko oklepno vozilo AAV-7A1Američane so pri tem prosil za pomoč, nakup šestih goseničnih amfibijskih oklepnih transporterjev AAV-7 (na sliki zgoraj) za opremo desantnega voda. Načrtujejo pa povečanje števila teh vozil na 52, dodali pa jim bodo še 99 kolesnih jurišnih vozil (8×8), kar bo zadoščalo za transport brigade mornariške pehote. Enota bazira v Nagasakiju na jugu Japonske.

Desantne sile bosta podpirali tudi dve nosilki helikopterjev razreda hyuga s skupaj do 14 helikopterji in pa tri desantne ladje z desantnimi čolni za transport vojakov do obale.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO spodaj: Japonska mornarica v letu 2013

Povezani članki