Je ruska raketa zares zadela izraelskega lovca F-35I?

by Urednik

IZRAELSKO LETALO NAD SIRIJO NAJ BI POŠKODOVALA PTICA

Predvsem prorusko usmerjeni mediji zatrjujejo, da je bil en izraelski lovec F-35I poškodovan, zadela pa naj bi ga ruska protiletalska raketa zračnoobrambnega sistema S-200 med napadom v Siriji v začetku decembra 2017.

Tudi Izraelci pravijo, da je eno njihovo letalo F-35 poškodovano, potem ko je doživelo trk s ptico. Zgodba se je začela 16. oktobra, ko so v Izraelu sporočili, da je njihovo letalo napadlo sirsko raketno baterijo zračne obrambe v bližini Damaska, ki je pred tem streljala na izraelsko izvidniško letalo nad Libanonom. V napadu je bila baterija sirske zračne obrambe poškodovana, nobeno izraelsko letalo pa ni bilo zadeto, navajajo izraelski viri. Naključno ali ne, incident se je zgodil istega dne, ko je v Izrael dopotoval ruski obrambni minister Sergej Šojgu na pogovore z izraelskim kolegom Avigdorjem Liebermanom in ministrskim predsednikom Benjaminom Netanyahujem.

Southfron.org, spletna stran, ki pokriva rusko vojsko in njeno intervencijo v sirski državljanski vojni, je ponudila drugačno zgodbo. “Po dostopnih informacijah je sirska zračna obramba uporabila raketo sistema S-200 proti izraelskemu vojaškemu letalu.” navaja Southfront.org, ki sicer v navedbi ne trdi, da so Sirci z raketo iz šestdesetih let zadeli novodobno izraelsko letalo, pač pa , da je bila  sovjetska protiletalska raketa  najučinkovitejše orožje, kar jih uporablja sirska vojska. Tudi na osnovi takšne navedbe, bi izraelsko sodobno letalo pete generacije zadela zastarela protiletalska raketa sovjetskega izvora. So pa dokazi, ki jih navaja Southfront.org, nekoliko nejasni. Nekaj ur potem, ko je izraelska vojska sporočila vest o njihovem napadu na sirsko raketno baterijo, so izraelski mediji poročali, da je bilo izraelsko bojno letalo F-35I poškodovano v trku s ptico dva tedna pred tem. Po poročilu je varno pristalo, vendar so Izraelske letalske sile priznale, da ni zagotovo, ali bo letalo ponovno letelo. Doslej so Izraelcem sicer dobavili 7 od skupaj 50 naročenih F-35.

Kot pa poroča southfront.org, naj bi se incident zgodil ’’v začetku decembra’’, po uradnih sporočilih pa omenjenega oktobra. Izraelski viri pa naj tudi ne bi pokazali posnetka poškodovanega F-35I “po trku s ptico”. Southfront.org tudi ne navaja, zakaj bi Izraelske letalske sile sploh imele potrebo pokazati posnetek tega poškodovanega letala. Ameriška obrambna spletna stran The Drive opozarja, da ne bi bilo smiselno uporabljati povsem novih letal za misije v Siriji, če ne bi bilo res nujno, ob tem da ima Izrael veliko število bojnih letal F-15 in F-16. Lovec F-35I pa tudi ni optimizirano za fotografske izvidniške akcije kakršne izvaja Izrael nad Libanonom. V vsakem primeru je zgodba najbolj zanimiva zaradi dejstva, da naj bi najsodobnejše izraelsko letalo zadeli z zastarelo sovjetsko raketni tehnologijo. Zgodba morda tudi ni resnična, kajti morali bi imeti precej več podatkov o okoliščinah.

Obstajajo pa poročila, da naj bi Izrael že uporabljal F-35I v bojnih poletih. Ker so Izraelske letalske sile, prav tako kot ameriške, med najbolj dejavnimi v svetu, bo slej ko prej F-35 udeležen v boju. Govorice trdijo, da je že bil in to je šele začetek.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki