Johan Galtung: ZDA bi lahko razpadle do leta 2020

by Urednik

BODO ZDA S TRUMPOM NA ČELU RES RAZPADLE?

Donald Trumo bi lahko pospešil padec Združenih držav Amerike, zaradi česar bi država lahko do leta 2020 razpadla, je za ameriški The Independent izjavil norveški profesor sociologije Johan Galtung.

Sociolog je prepričan, da ZDA pod Trumpom čaka kolaps. Kot navaja The Independent, je norveški profesor znan po svojih natančnih napovedih velikih zgodovinskih dogodkov, kot sta bila razpad Sovjetske zveze in teroristični napad 11. 9. 2001.

V času predvolilnih zborovanj je Trump obljubljal izselitev treh milijonov tujcev in izgradnjo zidu na meji z Mehiko. Po mnenju norveškega sociologa Galtunga, bi bila lahko takšna politika usodna za ZDA in bi v končni konsekvenci vodila do razpada ZDA, ki jo je Norvežan opisal v knjigi Padec ameriškega imperija: kaj potem? Norveški sociolog napoveduje, da bo zmanjševanje mednarodne avtoritete ZDA spremljala krepitev fašističnega razpoloženja.

Norveški profesor še meni, da kritični odnos novoizvoljenega ameriškega predsednika do Nata prav tako nakazuje, da bi ZDA lahko že prav kmalu prenehale biti velesila. Trump je že kot povsem možno, da ZDA ne bi priskočile na pomoč zaveznicam, ki premalo namenjajo premalo za obrambo (Slovenija??).

“Druge države nočejo biti dobre zaveznice ZDA in te morajo same “ubijati” s svojimi visokoletečimi bombniki ter brezpilotnimi letalniki, s katerimi upravljajo iz pisarn, in specialnimi silami, ki delujejo, kjer le lahko,” pojasnjuje norveški sociolog.

Poudarja tudi, da severna Evropa za zdaj podpira vojaške kampanje ZDA, vendar pa bi se slednje po letu 2020 prav lahko spremenilo in zato vztraja pri tem skrajnem roku. Na koncu pa obenem prizna, da je še prezgodaj soditi o Trumpovi politiki, saj še ni nastopil dolžnosti predsednika najmočnejše države na svetu.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki