Jurišne puške SCAR-L, mitraljezi minimi in pištole Glock G17 za Srbijo

by Urednik

SRBIJA KUPUJE OROŽJE NA ZAHODU

Srbski vojaki bodo kmalu dobili v oborožitev nove količine lahkih mitraljezov FN Herstal minimi 5,56 mm in pištole Glock G17 v kalibru 9 mm, so zapisali pri beograjskem dnevniku Poltika, ki je pred časom na srbsko obrambno ministrstvo naslovil vprašanje o opremljanju kopenske komponente Vojske Srbije.

Informacije o številu naročeni orožij in enotah, ki ga bodo uporabljale, pa tudi o dobavitelju – domačem zastopniku, so označene kot zaupna vojaška skrivnost, še navaja beograjski dnevnik Politika.

Prva informacija o opremljanju enot Srbske vojske s tujim osebnim orožjem izhaja še iz aprila 2017, ko so poročali o stikih z belgijskim proizvajalcem orožja FN Herstal in pogodbi za dodatne količine jurišnih pušk SCAR-L 5,56 mm kot delu posodobitvenega projekta srbske vojske Project 1500, usmerjenega v opremljanje 1500 pripadnikov enot za posebne naloge s sodobno oborožitvijo, vozili in opremo.

Srbija je pri opremljanju vojaških in policijskih enot izredno odvisna od domačega proizvajalca osebnega orožja Zastava oružje iz Kragujevca. Slednje proizvaja široko paleto pištol, različne tipe avtomatskih pušk, brzostrelk, lahkih mitraljezov na osnovi zanesljivega sistema kalašnikov, vključno z nedavno predstavljeno modularno avtomatsko puško (MAR) z zamenljivo cevjo kalibrov 7,62 x 39 mm in 6,5 mm grendel (6,5 x 39 mm).

Specialne enote Vojske Srbije so bile v procesu posodobitve privilegiranem položaju in so že zdaj opremljene z različnimi tipi pištol, tudi s Glockovimi modeli G17, pa tudi z različnimi orožji v kalibru 5,56 mm. Specialna brigade Vojske Srbije tako uporablja Heckler & Kochove avtomatske puške HK416 D14.5SRS, G36C in G36KV ter FN Herstalove mitraljeze minimi v različici para z zložljivim teleskopskim kopitom. Poleg tega bataljon vojaške policije za posebne operacije Kobra že od leta 2012 uporablja FN Herstalovo različico jurišne puške SCAR-L CQC (Close Quarters Combat).

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos

 

Povezani članki