Južna Koreja bo kupila 12 helikopterjev MH-60R seahawk

by Urednik

JUŽNA KOREJA ŽE TRETJI (ZNANI) KUPEC SEAHAWKOV V NEKAJ TEDNIH

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je ameriškemu proizvajalca Lockheed Martin odobrilo prodajo 12 večnamenskih helikopterjev MH-60R seahawk Južni Koreji v vrednosti okoli 800 milijonov ameriških dolarjev.

Ob tem so zapisali, da bi morebitna prodaja helikopterjev MH-60R seahawk “izboljšala sposobnost vojne mornarice Južne Koreje pri izvajanje površinskih in protipodmorniških misij, skupaj s sposobnostjo izvajanja sekundarnih misij, vključno z vertikalnim dopolnjevanjem, iskanjem in reševanjem (SAR) ter komunikacijskimi nalogami.”

Južna Koreja bo 12 helikopterjev MH-60R seahawk kupila opremljene z namerilnimi sistemi, radarji, senzorji, napravami in sistemi za kopensko podporo, učnim materialom in opremo za vzdrževanje. Poleg Južne Koreje so se za mornariške helikopterje MH-60R to poletje odločili še v Grčiji (7) in Indiji (24).

Po zapisih proizvajalca Lockheed Martin, je danes MH-60R seahawk najbolj zmogljiv mornariški helikopter, zasnovan za delovanje na fregatah, rušilcih, križarkah in letalonosilkah.

Južnokorejska mornarica ima trenutno v svoji floti za protipodmorniško bojevanje 8 helikopterjev Agusta/Westland (zdaj Leonardi) AW159 wildcat (od leta 2016), 11 helikopterjev Westland super lynx (od leta 1999) in 11 lynx (od leta 1991), prav slednje pa bodo verjetno nadomestili z novimi MH-60R seahawk.

Pripravil: A. Knific, foto:  Lockheed Martin

Povezani članki