Južna Koreja bo kupila dodatne helikopterje AH-64 apache

by Urednik

ŠE 72 NAJSODOBNEJŠIH RAZLIČIC HELIKOPTERJA APACHE ZA JUŽNOKOREJSKO VOJSKO

Južnokorejski mediji poročajo, da se je Južnokorejska kopenska vojska odločila za nakup dodatnih jurišnih helikopterjev – najverjetneje dodatnih 72 AH-64E apache, ki bodo v oborožitvi zamenjali več kot 30 let stare jurišne helikopterje Bell AH-1 cobra (skupaj 90).

Spletna stran Bizhankook poroča, da se je Južnokorejska kopenska vojska odločila, da bo kupila več težkih bojnih helikopterjev, ki bodo omogočali posredovanja čez sovražnikovo linijo, če bo izbruhnil konflikt na Korejskem polotoku.

Že nekaj let Južna Koreja načrtuje nakup dodatnih 48 jurišnih helikopterjev apache, ki bi dopolnili obstoječo floto 36 letalnikov, ki so jih dobili med leti 2016 in 2018. Kot vse kaže pa bodo načrtovano številko dvignili na 72 in z njimi v bistvu nadomestili obstoječo floto (lažjih) bojnih helikopterjev AH-1 cobra.

Južnokorejska vojska zdaj upravlja dva bataljona jurišnih helikopterjev AH-64 apache v najsodobnejši različici E oz. guardian. Leta 2013 so podpisali pogodbo v vrednosti 1,6 milijarde dolarjev za 36 napadalnih helikopterjev AH-64E apache guardian, ki jih je izdelal Boeing.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki