Južna Koreja izstrelila opozorilne strele proti severnokorejskem patruljnem čolnu

by Urednik

NAPETOSTI MED KOREJAMA V ČASU AZIJSKIH IGER

Južnokorejska mornarica je v petek 19. septembra 2014 izstrelila opozorilne strele proti severnokorejskem patruljnem čolnu, potem ko naj bi ta zaplul čez sporno pomorsko mejo v Rumene morju na zahodu Korejskega polotoka, so sporočili iz Južne Koreje.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je severnokorejska vojaška ladja v petek tik po poldnevu (po lokalnem času) zaplula v južnokorejske vode južno od otoka Baengnyeong, zato so proti njej izstrelili opozorilne strele. Severnokorejski patruljni čoln je nato čez 6 minut zapustil južnokorejske teritorialne vode.

Vojaški predstavniki Južne Koreje so že v začetku tedna sporočili, da so v bližini otoka Baengnyeong našli razbitine brezpilotnega letala, za katerega menijo, da pripada Severnokorejski vojski.

Takšni incidenti med Južno in Severno Korejo niso tako redki, tokratni pa prihaja ravno na dan začetka Azijskih iger (Asiad – drugi največji športni dogodek za Olimpijskimi igrami na svetu) v Južni Koreji, na katerih sodelujejo tudi severnokorejski športniki.

Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, vse od spopadov v letih 1950-1953, ko se je konflikt končal s premirjem in ne z mirovno pogodbo, ob njuni meji pa je ena izmed najbolj vojaško varovanih na svetu.

Sporne zahodne vode so najbolj nestanovitno območje te meje. Pred štirimi leti je Severna Koreja obstreljevala en južnokorejski otok v tej regiji, v napadu pa so umrli štirje ljudje. V začetku tega leta sta obe strani (v okviru vojaških vaj) izstrelili več sto artilerijskih izstrelkov v teritorialne vode druga druge.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki