Južna Koreja načrtuje gradnjo jedrskih podmornic

by Urednik

RAZVOJ NOVIH PODMORNIC ZARADI SEVERNOKOREJSKE GROŽNJE

Iz Južnokorejske vojske prihajajo informacije, da načrtujejo razvoj in izgradnjo domačih jedrskih podmornic, s katerimi naj bi se zoperstavili grožnjam balističnih izstrelkov iz severnokorejskih podmornic.

“Mornarica bo kmalu naročila študijo o tem, ali lahko Južna Koreja razvije lastne jedrske podmornice,” je dejal (anonimni) južnokorejski pomorski častnik. Podobne namere je izrazil že južnokorejski predsednik Moon Jae-in med predsedniško kampanjo (mandat je nastopil maja 2017), ko se je zavzel za razvoj takega orožja. Namero je obrazložil z besedami: “V tem času potrebujemo jedrske podmornice.”

Podporniki predsednika Moon Jae-ina pravijo, da so jedrske podmornice edini način za odzivanje na naraščajoče nevarnosti severnokorejskih podmorniških balističnih izstrelkov. Na drugi strani pa skeptiki poudarjajo, da sklenjeni sporazum med Južno Korejo in ZDA o jedrskem sodelovanju dovoljuje Seulu obogatiti uran do 20 odstotkov (ob uporabi ameriških sestavin), vendar ne za vojaške namene.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je o tej tematiki po telefonu tudi že govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. V teh dneh (konec avgusta) naj bi se z ameriškim kolegom Jamesom Mattisom o možnosti gradnje domačih jedrskih podmornic pogovarjal tudi obrambni minister Song Young-moo med obiskom v Washingtonu.

Južnokorejska mornarica ima sicer v svoji floti 9 podmornic razreda Chang Bogo (nemške dizelsko-električne podmornice type 209) in 6 podmornic razreda Son Won-Il (nemške dizelsko-električne podmornice type 214 z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom – AIP).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki