Južna Koreja razvija nevidni UAV za uničevanje severnokorejskih raket

by Urednik

JUŽNA KOREJA Z LASTNIM RAZVOJEM BOJNEGA BREZPILOTNEGA LETALA

Južna Koreja načrtuje razvoj radarsko slabo zaznavnega brezpilotnega letala (UAV) za spremljanje in uničevanje topništva dolgega dosega ter mobilnih raketnih sistemov Severnokorejske vojske, so sporočili minuli konec tedna predstavniki južnokorejskega obrambnega ministrstva. Ob tem so dodali, da je projekt bojnega brezpilotnega letalnika le en od31 raziskovalnih projektov na katerih bodo delali v letu 2016.

V Južni Koreji načrtujejo, da bo novi “nevidni” brezpilotnik letal na višji nadmorski višini kot je doseg obrambnih sistemov Severne Koreje in bo lahko uničil njihove rakete dolgega dosega (scud, rodong in musudan).

“Za velike cilje, kot so izstrelki dolgega dosega, jih bo UAV lahko uničil neposredno. Manjše cilje pa bo najprej spremljal, jih opredelil in uničil s strelivom majhnega kalibra,” je dejal predstavnik Južnokorejske vojske. V naslednjih dveh letih načrtujejo snovanje novega letalnika, do leta 2019 pa predstavitev prvega prototipa. V Južni Koreji že razvijajo podobne koncepte, ki jih bodo najverjetneje uporabili pri novem projektu.

Pred kratkim je tako podjetje KAI (Korean Aerospae Indeustries) javnosti predstavilo koncept novega “nevidnega”  bojnega brezpilotnega letalnika K-UCAV (Korean Unmanned Combat Aerial Vehicle), kateremu so namenili vlogo zračnega bojevanje (zrak-zrak) in uničevanje kopenskih ciljev (zrak-zemlja) , vključno z zmogljivostmi sovražnikove zračne obrambe.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki