“Kako prepoznati ruski pancir-S1, s katerim ne upravljajo ukrajinske sile”

by Urednik

VELIKA BRITANIJA O RUSKIH PROTILETALSKIH RAKETNIH SISTEMIH PANCIR-S1 V UKRAJINI

Britansko Ministrstvo za zunanje zadeve je 17. februarja 2015 objavilo fotografije  ruskega naprednega protiletalskega sistema pancir-S1 (NATO: SA-22 greyhound) iz vzhodne Ukrajine, za katere pravijo, da so še en dokaz vojaške vpletenosti Rusije v ukrajinski konflikt.

Britanci so na spletu objavili nekakšna navodil z naslovom “Kako prepoznati ruski pancir-S1 (ali SA-22), s katerim ne upravljajo ukrajinske sile.” Britansko zunanje ministrstvo je na slikah poudarilo glavne vizualne značilnosti ruskega mobilnega protiletalskega raketnega sistema pancir-S1 kratkega dosega:

– 12 raket 57E6 zemlja-zrak (SAM);

– dva 30-milimetrska topova;

– elektro-optični senzor;

– visokofrekvenčni večfazni radar.

Ob tem so predstavili še fotografije, ki prikazujejo prisotnost protiletalskih sistemov pancir-S1 v Shaktarsku in Donecku v vzhodni Ukrajini v zadnjih tednih. Vendar pa je izvor nekaterih fotografij sporen, saj ni jasno ali so res posnete v vzhodni Ukrajini ali v Rusiji ob meji z Ukrajino, kamor je Ruska vojska namestila sisteme pancir že spomladi 2014.

“Prisotnost SA-22 v vzhodni Ukrajini je še en dokaz več o neposredni ruski vojaški vpletenosti v konflikt,” je ob tem na twitterju zapisal Adam Thomson, britanski veleposlanik v zvezi Nato. “Pozivamo Rusijo, naj v celoti izvajajo svoje obveznosti dogovorjene v Minsku,” je dodal, besede pa se nanašajo na sporazum o premirju med ukrajinskimi oboroženimi silami in pro-ruskimi separatisti, ki določuje tudi  umik tujih sil iz Ukrajine.

Kako prepoznati ruski protiletalski sistem pancir-S1

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v sredo dejal, da “so ruske sile, artilerijske in enote zračne obrambe, kakor tudi za poveljniške še vedno aktivne v Ukrajini.”

Rusija je večkrat zanikala ponavljajoče obtožbe Zahodna, da je separatistom v vzhodni Ukrajini na pomoč poslala svoje vojake in velike količine težkega orožja.

Na drugi strani pa tudi pro-ruski separatisti in Rusija obtožujejo zahod, predvsem pa ZDA, da so Ukrajinsko vojsko oskrbovali z orožjem.

Protiletalski raketni sistem pancir-S1 (pantsir-S1)

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi vsaj 50 sistemov pancir-S1.

Pripravil: A. Knific, foto: gov.uk

Povezani članki