Kalašnikov dobavil nove hitre čolne BK-10 in BK-16 za Spetsnaz

by Urednik

RUSKE SPECIALNE SILE DOBILE NAJNOVEJŠE HITRE ČOLNE IZ KONCERNA KALAŠNIKOV

Koncern Kalašnikov, ki je del ruske državne korporacije Rostec, je začel z dobavami hitrih jurišnih čolnov BK-10 in BK-16 za potrebe posebnih sil ruskega obrambnega ministrstva.

Kalašnikov, znameniti ruski izdelovalec orožja malega kalibra, aktivno širi svojo ponudbo v novih tržnih segmentih. V sredo 6. julija 2016 je po poročanju ruskega obrambnega ministrstva Koncern Kalašnikov začel prve dobave hitrih jurišnih čolnov BK-10 in večnamenskih amfibijskih čolnov BK-16 za ruske specialne vojaške enote Spetsnaz. Zaenkrat ni znano koliko čolnov bodo enote Spetsnaza dobile.

Večnamenske amfibijske jurišne čolne je razvila Kalašnikova hčerinska družba razvila “ladjedelnica Rybinsk – so bili predstavljeni prvič na mednarodnem pomorsko obrambo salonu v Sankt Peterburgu v juliju 2015.

Večnamenski amfibijski čoln BK-16 je opremljen z daljinsko vodeno oborožitveno postajo in lahkih izvidniškim brezpilotnim letalnikom (UAV). Zasnovan je za priobalne (desantne) operacije ali podporo pri napadu.

BK-10 je manjši hitrih jurišnih čoln (gumenjak), ki je bil zasnovan za prevoz do 10-ih vojakov in omogoča izvajati priobalne (desantne) operacije ter zagotavlja ognjeno podporo.

Hitra jurišna čolna BK-10 in BK-16 lahko dosežeta hitrost do 40 vozlov (74 km/h), potovalna hitrost je 20 vozlov (37 km/h) in imata avtonomijo približno 400 navtičnih milj. Po navedbah proizvajalca so tehnične lastnosti in oprema primerljive s konkurenčnimi čolni, medtem ko je cena precej nižja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki