Kalašnikov odhaja na tržišča držav v razvoju

by Urednik

NOVI TRGI ZA RUSKE PUŠKE KALAŠNIKOV

O težavah in tegobah proizvajalca orožja majhnega kalibra »Kalašnikov« smo v prejšnjem obdobju že veliko pisali. Ko je že kazalo, da se bo ruski orožarski gigant iz Izhevskega pobral, se je soočil z novimi težavami: embargom na izvoz kalašnikovk v ZDA in Kanado. V koncernu vidijo rešitev v preusmeritvi na trge v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki ter v obsežni posodobitvi in avtomatizaciji proizvodnje. 

V posodobitev načrtujejo do leta 2017 vložiti kar 126 milijonov dolarjev (5 milijard rubljev), je na uradni spletni strani potrdil generalni direktor državne orožarske korporacije  Rosteha pod katerega okrilje prihaja Kalašnikov.

Kalašnikov je že razvil svoj program posodobitve v tovarni v Izhevsku (Udmurtija, približno 100 km od Moskve),  načrtujejo obnovo stružnic, pa tudi prehod na nove  – MIM – tehnologije (brizganje kovinskih prašnatih materialov, ki je sicer že uveljavljena tehnologija), kar bo  omogočalo proizvodnjo zapletenejših delov. Kot surovine pri tem  uporabljajo uravnoteženo granulirano zmes visokodisperzijskih kovinskih prahov in polimerne vezivne materiale. Tako potem ni več potrebna dopolnilna obdelava detajlov orožja. S tem nameravajo povečati produktivnost dela, zmanjšati stroške in sprostiti del proizvodnih površin. Po načrtih koncerna, kot poroča spletna stran Rosteha,  naj bi obseg proizvodnje na račun posodobitve povečali za trikrat na 1.9 milijona kosov orožja letno.

Program tehničnega obnavljanja orožja pomeni logično nadaljevanje ekonomskih reform v koncernu.  Rosteh, v katerega je vključen Kališnikov, je leta 2013 prodal 49 % delnic zasebnim investitorjem, da bi na ta način povečal konkurenčnost proizvodnje. Načrt se je začel uresničevati, saj so že v prve polletju proizvodnjo strelnega orožja podvojili.

Kalašnikov v ZDA

Po podatkih Washington Posta je cena AK-47 po uvedbi sankcij proti Rusiji poskočila na 1000 USD. Po informacijah ITAR-TASS je Kalašnikov v začetku leta 2014 podpisal pogodbo z ameriško družbo RWC (uradni zastopnik Kalašnikova v ZDA) po kateri bi lahko letno Kanadi in ZDA dobavil do 200.000 kosov orožja.

Jurišna puška AK-12Pričakujejo, naj bi dobički koncerna  znašali nad 9 milijard rubljev (226,7 milijona USD), lani pa so dobički znašali 50,4 milijona USD. Skladno s strategijo razvoja, ki jo je Rostech izdelal v sodelovanju z Ministrstvom  industrije in trgovine Ruske federacije (Minpromtorg), naj bi v obdobju do leta 2020 povečali prihodke od prodaje strelnega orožja do 24 milijard rubljev (605,6 milijona USD).

Novi trgi za civilno orožje

Po uvedbi novih tehnologij napovedujejo tudi spremembo v razvojni strategiji orožarskega koncerna Kalašnikov, ki je z uvedbo sankcij EU in ZDA izgubil svoje tradicionalne trge. Večji del dobav strelnega orožja, namreč, je šel na trga ZDA in Nemčije, ki sta zdaj zaprta za proizvode te družbe. Vodstvo koncerna pa že išče nove trge, da bi nadomestile izgube, povzročene s sankcijami. Tako računajo na trge v latinski Ameriki, Aziji in Afriki.

Na osnovi avtomatske puške kalašnikov, razvija koncern za civilne trge tri nove modele lovskih karabink in pušk »sajga MK107«, »sajga-9« in »sajga – model 340«, ki jih bodo začeli serijsko proizvajati že letos.

Vprašljive dobave vojski. Kaklašnikov seveda ne pozablja na svojo tradicionalno dejavnost – proizvodnjo jurišnih avtomatskih pušk. Za potrebe ruskega obrambnega ministrstva zdaj razvijajo, bolj ali manj uspešno, najnovejši avtomat AK-12 za naboje kalibra 7,62×39 mm. Ministrstvo za obrambo naj bi prav ta čas opravilo dokončno izbiro osnovnega strelskega kompleksa, ki naj bi prišel v oborožitev ruske opreme »vojaka prihodnosti« z nazivom »ratnik« (bojevnik). Izbira poteka med AK-12 (Kalašnikov)  in AEK-971 (Degtjarev).

Gre za konceptualno dve različni avtomatski puški, je za Rusko Rec izbiro komentiral neodvisni strokovnjak za strelsko oborožitev Semjon Fedosejev. AK-12 je zasnovan na konceptu avtomatike  z odvzemom plinov, kot predhodniki. Ta zasnova negativno vpliva na gostoto ognja, čeprav so na AK-12 uvedli vrsto ukrepov za izboljšanje. Ponovno so razdelali vprašanja ergonomije, izboljšali so cev, ohišje zaklepa, ležišče zaklepa, uvedli nove zaščitne obloge… Ob vsem tem je bila v ospredju še zahteva po nizki ceni orožja.

Pri konkurentki AEK-971 je gostota ognja večja, vendar pa je konstrukcija avtomatske puške zapletenejša, pojasnjuje Fedosejev. Premični deli so sestavljeni iz dveh sklopov – nosilca zaklepa in balanserja. Zaradi sinhroniziranega pomikanja sta sklopa povezana prek zobčaste letve in zobčanika. Zaradi tega se impulzi pomikanja nosilca in balanserja medsebojno kompenzirajo, strelec pa občuti samo impulz trzaja (sunka), medtem ko pomikanje in zanašanje puške strelec občuti precej manj.

Obe avtomatski puški sta izdelani za kroglo klasičnega kalibra 5,45 mm, tako da izbor ne bi smel povzročati težav z zamenjavo streliva in obnovitev zalog streliva.

V ruski vojski trenutno ni enotnega stališča o tem, katero bo strelsko orožje »vojaka prihodnosti –bojevnika«.  Kar pomeni, da bodo pri Kalašnikovu počakali in presegli to mučno obdobje negotovosti z kar največjo usmeritvijo na civilne trge.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki