Kdo je sestrelil dva ukrajinska jurišnika Su-25?

by Urednik

So v dve dneh sestrelili dve letali ukrajinski Su-25 ali celo štiri?

Ukrajinski svet za varnost je potrdil, da sta bili v sredo 23.7.2014 sestreljeni dve jurišni letali Suhoj Su-25 frogfoot nedaleč od kraja tragične sestrelitve malezijskega potniškega letala Boeing 777. Ukrajinci pri tem namigujejo , da bi lahko bili raketi, ki sta sestrelili oba jurišnika Ukrajinskih letalskih sil, izstreljeni iz Rusije, kar pa je le ena od mogočih teoretičnih razlag, trdi predstavnik za stike z javnostmi ukrajinskega sveta za varnost Andrej Lisenko. 

Lisenkova teorija o sestrelitvi z ruskega ozemlja naj bi temeljila na podmeni, da naj bi protiukrajinske sile v Dontsku in Lugansku ne imele tako zmogljivih raketnih orožij, da bi ti dve letali sestrelili. Kot trdi ukrajinski predstavnik za stike z javnostmi, naj bi letali sestrelili na višini 5200 m, za kar naj bi bil potreben zmogljivejši raketni sistem, kot je na primer ročni prenosni sistem igla. Po njegovih trditvah, sta bili letali sestreljeni »profesionalno«, (proruski) teroristi pa naj bi takšnih kadrov ne imeli v svojih vrstah. Medtem pa proruski uporniki trdijo, da so letali sestrelili prav oni, hkrati pa tudi prvi sporočili to novico.

»Ukrajinsko letalo je bilo sestreljeno v bližini Saur-Moguila« je sporočil obrambni minister samooklicane Donecke ljudske republike Igorn Strelkov. »Pilot letala se je katapultiral, poškodovano pa bi lahko bilo še eno letalo.«

Za RIA Novosti je kasneje to potrdil ministrski predsednik samooklicane Donecke ljudske republike Aleksander Borodaj. Kot je dejal: »V bližini Dmitrovke sta bili sestreljeni dve letali Su-25.« To vest je potrdil tudi vodja samoobrambnih sil z vzdevkom »Kap«. Kot je  povedal slednji, naj bi obe letali Ukrajinskih letalskih sil sestrelili s prenosnima raketnima sistemoma. Eden od pilotov se je izstrelil in pristal v gozdu, kjer so našli njegovo padalo, pilota pa naj bi še iskali.

par-ukrajinskih-jurisnih-letal-Su-25

Prav tako naj  bi po nekaterih zatrjevanjih sestrelili dve letali Su-25 Ukrajinskih letalskih sil tudi v torek. To naj bi se zgodilo v Luganskem okrožju, kot  je za RIA Novosti zatrdil  predstavnik za stike z javnostmi samooklicane Luganske ljudskem republike Vladimir Inogorodcev. Kot zatrjujejo, naj bi ju sestrelili, da bi obvarovali naseljena območja pred bombardiranjem.

Posnetek enega od sestreljenih ukrajinskih letal Suhoj Su-25 so uporniki objavili na portalu youtube.

V »novicah« o teh sestrelitvah gre verjetno deloma tudi za špekulacije, več bo znanega v prihodnjih dneh. Se pa v medijih pojavlja ogromno nestrokovnih trditev – ali vsaj strokovno neutemeljenih in protislovnih, le malo pa je strokovno relevantnih. Večinoma jih namreč podleže tej ali oni propagandi, ki se je na obeh straneh v spopadu – še posebej po tragični sestrelitvi malezijskega potniškega letala Boeing 777 – silovito razplamtela.

Jurišno letalo Suhoj Su-25 “frogfoot”

Pojavil se je sredi sedemdesetih let, ameriški obveščevalni viri pa so ga opazili konec istega desetletja. Šele v osemdesetih letih je postalo jasno, da gre za novega jurišnika Su-25, ki so mu (na Zahodu) zaradi oblike nadeli ime “frogfoot”. Sprva so ga šteli kot rusko protiutež ameriškemu protioklepnemu jurišniku A-10 thunderbolt II. Vendar se je izkazalo, da ne gre za tako zvesto kopijo, saj je “frogfoot” drugače zasnovan in ne tako oklepljen kot ameriški razbijač tankov.

Letalo Suhoj Su-25

Su-25 nese manjši bojni tovor kot A-10, vendar je hitrejši. Krila imajo puščico 20°, na celotnem sprednjem robu pa predkrilca. Na zadnjem robu ima sekcije zakrilc z dvojnim precepom in krilca. Repni del je zasnovan precej konvencionalno, podvozje pa tipično tricikelsko z gumami z nizkim tlakom za pristajanje na slabo urejenih stezah. Oba dokaj močna turboreakcijska motorja so namestili v gondoli v korenih kril. Pilot sedi v oklepljeni kabini.

Sovjetsko vojno letalstvo je zmogljivosti “frogfootov” dodobra preizkusilo v osemdesetih letih v času okupacije Afganistana. V akcijah so sodelovali skupaj s helikopterskimi topnjačami Mi-24 “hind”. Za napade na mudžahide so jih oborožili z bombami kasetnicami RBK-250, za  boj proti v jamah skritim gverilcem pa so uporabljali  raketne izstrelke AS-7 “kerry”. V boju pa so bili tudi iraški Su-25, ki so jih Američani prestregli v protigverilski akciji proti Kurdom in dva sestrelili z lovci F-15. Prav afganistanske izkušnje so klicale po izboljšavah predvsem na področju samozaščite in jurišnike so opremili z metalci svetlobnih in radarskih vab.

Z verzijo za izpopolnjeno šolanje z orožjem Su-25UB so izvedli tudi pristanek na palubi letalonosilke Tbilisi  – Admiral Kuznecov (z zaviralno kljuko), zadnje verzije Su-25T pa že imajo zelo izboljšano avioniko – predvsem večnamenski radar kopijo-25, oklepljene vitalne dele ter nadgrajene ofenzivne sisteme. Za verziji -T in -TM boste zasledili tudi oznako Su-39, sicer pa lahko najdete v virih kar 10 različnih izvedenk, kot je sicer običajno pri vseh tipih  ruskih letal.

ukrajinsko jurišno letalo Su-25 frogfoot

Suhoj Su-25 v operativni rabi: Angola, Azerbajdžan, Belorusija, Bolgarija, Češka, Irak, Iran, Gruzija (v Tbilisiju so Su-25 tudi proizvajali), Madžarska, Rusija, Severna Koreja, Slovaška in Ukrajina (na sliki)...

Prvi tujim porabnik “frogfootov” je bila že leta 1985 Češkoslovaška (ki si je potem razdelila floto Su-25 s Slovaško). Poleg teh dveh držav in Rusije imajo “frogfoote” še v številnih državah bivše Sovjetske zveze, na Madžarskem in v že omenjenem Iraku. Skupaj naj bi jih namreč izdelali kar nad 1000. Zasledimo lahko nekaj poskusov posodobitve, tudi pod izraelskim okvirjem.

Še za časa Sovjetske zveze je tekla proizvodnja “frogfootov” v  gruzinskem Tbilisiju v obratih TAM. Pred leti so prav Gruzinci skupaj z izraelskim Elbitom pokazali nadgrajeno izvedenko, poimenovali so jo škorpijon. Prednost te nadgradnje naj bi bila v dejstvu, da je kompatibilna tako z vzhodnimi kot zahodnimi navigacijsko-namerilnimi napravami in sistemi orožij.

V zvezi z letalom kroži vrsta zgodb, bolj ali manj zabavnih. V njih je Su-25 kar malo zaničevan (zahodni viri), pa tudi precej poveličevan (ruski viri iz Afganistana).

Ocene zanj so v silnem razponu: od perfekcionističnega akrobata do z močjo podhranjene ruske kopije jurišnikov, in do trditve mudžahidov, da gre za nemško tehnologijo, kajti Rusi niso nikoli naredili kaj tako učinkovitega …

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki