Kijev poziva ZDA, naj raketne sisteme patriot namestijo v Ukrajino

by Urednik

STOPNJEVANJE NAPETOSTI NA VZHODU UKRAJINE IN ŽELJE UKRAJINE PO VSTOPU V NATO

Zaradi ponovnega zaostrovanja razmer na vzhodu Ukrajine so ukrajinske oblasti pozvale ZDA, naj namesto na Poljsko napotijo ​​svoje raketne sisteme MIM-104 patriot v Ukrajino v “obrambo Zahoda” pred Rusijo.

Administracija ameriškega predsednika Bidna je v začetku marca pospešila dostavo vojaške pomoči Ukrajini in namenila 125 milijonov dolarjev za patruljne čolne, protiartilerijske radarske sisteme in satelitsko obveščevalno pomoč. Le nekaj tednov po razglasitvi ameriške pomoči so milice v vzhodnih ukrajinskih regijah sprožile alarm glede morebitne nove ofenzive Kijeva.

“Ukrajina drži črto proti Rusiji, ne samo za nas, ampak tudi za Zahod,” je nedavno dejal Andriy Yermak, vodja kabineta uprave ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, v pogovoru za revijo Time. “In kje ZDA razporejajo svoje rakete patriot? Najbližje so na Poljskem. Morale bi biti tukaj (v Ukrajini, op.a.),” je še dodal.

Tudi sam Zelenski je nedavno pozval zvezo Nato, naj pospeši vstop Ukrajine, šef zavezništva Jens Stoltenberg pa je prejšnji teden dejal, da je “Nato edini način, da se konča vojna v Donbasu” in da bi bil akcijski načrt Ukrajine za članstvo v zvezi Nato “pravi signal za Rusijo”, ki jo je obtožil stalne» agresije «.

Vendar pa pravila o članstvu v Natu ne dovoljujejo, da se katera koli država, ki trpi zaradi državljanskih sporov ali zunanjih teritorialnih sporov, pridruži zavezništvu, dokler se ti spori ne rešijo.

ZDA nameravajo v letu 2022 Poljski dobaviti dve bateriji raketnih sistemov MIM-104 patriot, Varšava pa bo sisteme kupila za 5,5 milijarde dolarjev. Dogovor o sistemih patriot je bil dosežen leta 2018 po večletnih zamudah in je povzročil manjši politični škandal zaradi poročil, da bo Varšava za svoje Patriote plačala bistveno več kot je Romunija. Lokalni obrambni opazovalci so se tudi pritožili, da sistemi dejansko ne bodo dramatično izboljšali poljske vojaške zmogljivosti ali povečali varnosti pred ruskimi raketami, kot je balistični raketni sistem kratkega dosega iskander.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki