Kitajci bodo novembra predstavili nevidnega lovca Shenyang J-31

by Urednik

BODO KITAJCI POLEG J-31 POKAZALI J-10B, J-15 ALI J-16?

Na 10. Kitajski mednarodni razstavi letalskih in vesoljskih tehnologij, ki se bo začela 11. novembra 2014, bodo obiskovalci lahko priča prvencu vsaj dveh novih modelov doma narejenih bojnih letal, je dejal Zhou Lewei, vodja razstave v mestu Zhuhai v južni kitajski provinci Guangdong.

Po zadnjih poročanjih časopisa Want China Times naj bi uradno predstavili novega kitajskega lovca 5. generacije Shenyang J-31 “gyrfalcon” (arktični sokol), verjetno pa tudi še vsaj eno izmed letal Chengdu J-10B,  Shenyang J-15 ali Shenyang J-16.

Novo kitajsko radarsko slabo zaznavno dvomotorno bojno letalo Shenyang J-31 naj bi bilo še bolj skrivnostno kot je prvo kitajsko letalo 5. generacije Chengdu J-20. Po poročanju kitajskih medijev naj bi bila testiranja lovca J-31 v polnem teku pred uradno predstavitvijo na razstavi. Kitajski vojaški analitiki pravijo, da je pomembno, da je letalo v celoti pripravljeno, saj bo njegove specifikacije izpodbijalo mnogo strokovnjakov, če bodo obstajale tehnične rešitve, ki še niso bile preizkušene.

Na eni strani naj bi Shenyang J-31 pokazal zrelost prikrite tehnologije na Kitajskem, po drugi strani pa pokazal, da lahko postane prvi na kitajskem razviti lovec 5. generacije, ki bo vstopil na svetovne trge. Kitajska si namreč obeta od izvoza letala pridobiti kapital za financiranje bodočih vojaških investicij in nadaljevanje razvoja domače industrije.

Kitajski večnamenski lovec J-10B

Mediji omenjajo možnost predstavitve lovca J-10B firebird (domnevno razvili iz izraelskega lovca lavi (F-16)) ki je že v serijski proizvodnji, v nadgrajeni različici s sistemi AESA, HMDS in IRST. Ko bodo vanj vdelali še napreden pogonski sistem, naj bi postal eno od bolj naprednih bojnih letal 4. generacije.

Čaka se tudi na uradno predstavitev kitajskega palubnega lovca Shenyang J-15 z zložljivimi krili (razvili so ga na osnovi ruskega Su-33), ugiba pa se tudi o predstavitvi lovca Shenyang J-16, ki je posodobljena različica J-11 (razvili iz ruskega Su-30).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki