Kitajci ne želijo več kupovati ruskih bojnih letal

by Urednik

KITAJSKA DOBILA PRVE 4 RUSKE LOVCE SUHOJ SU-35 FLANKER-E

Potem ko je Rusija v decembru 2016 dobavila Kitajski prve 4 lovce Suhoj Su-35S (flanker-E), od skupaj 24 naročenih, so predstavniki Kitajskih letalskih sil (PLAAF) sporočili, da (upajo da) ne bodo več kupovali ruskih bojnih letal.

Razlog pa ne tiči v kitajskem nezadovoljstvu z ruskimi bojnimi letali, temveč napovedi o vse bližjem začetku serijske proizvodnje kitajskih “nevidnih” lovcev Chengdu J-20 mighty dragon. Trenutno naj bi kitajska Ljudska osvobodilna vojska že imela operativnih 6 lovcev J-20, še 6 pa naj bi se jim pridružilo v naslednjih tednih.

Kitajci pravijo, da bodo najnovejši ruski superkrmarljivi lovci za zagotavljanje zračne premoči Suhoj Su-35S izgubili svojo vrednost v bližnji prihodnosti, ko bo operativnih postalo še več letal J-20. O (dvomljivih)  odlikah novih kitajskih lovcev 5. generacije J-20 mighty dragon smo pred tedni že pisali, tako da lahko rečemo, da gre predvsem za velike kitajske želje, da bi se prenehali naslanjati na rusko letalsko tehniko.

Prav najnovejši lovci 4.++ generacije Su-35S, poleg Su-27 in Su-30, bodo kitajskim pilotom v naslednjih nekaj letih bržkone omogočali ublažiti njihovo kvalitativno in kvantitativno manjvrednost v morebitnih zračnih bitkah z Američani, ki imajo večje število lovcev 4.++ generacije in tudi dva lovca 5. generacije (F-22 in F-35).

Podrobneje smo o lovcu Su-27 in Su-35 pisali v posebni izdaji Revije OBRAMBA – Bojna in vojaška letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

J-20: kitajski letalski motorji in elektronska oprema zaostajajo

Kitajska je pred dnevi javno prikazala par svojih lovcev 5. generacije J-20 mighty dragon na letališču Zhuhai, Peking pa kljub vsemu še naprej naroča in kupuje najsodobnejše lovce v Rusiji.

Prvi štirje lovci Su-35 flanker-E za Kitajsko že leta 2016

Letalske sile Kitajske ljudske armade (PLAAF) bodo še pred koncem leta 2016 dobile prvo serijo (4) ruske najsodobnejše lovce Su-35 flanker E, od skupaj n24 naročenih.

Povezani članki