Kitajska balistična raketa JL-2 lahko doseže kontinentalne predele ZDA

by Urednik

KITAJSKA NADALJUJE Z NAGLIM RAZVOJEM SVOJE VOJSKE

Ameriški kongres je dobil poročilo, da nove kitajske podmorniške medcelinske balistične rakete JL-2 izstreljene iz kitajskih teritorialnih voda lahko dosežejo tudi kontinentalne predele ZDA, obstaja pa tudi velika verjetnost, da jih Kitajska mornarica že ima v svoji oborožitvi, poroča kitajski spletni časopis Huanqiu.

Nove podmorniške medcelinske balistične rakete (SLBM) ju lang 2 (veliki val 2) so že pripravljene za uporabo, so zapisali v poročilu pri Ameriško- Kitajski gospodarsko-varnostni revizijski komisiji, ki so ga predstavili ameriškemu kongresu 20. novembra 2014.

Poročilo kritizira “nezanesljivo, nestrokovno in agresivno” obnašanje Kitajske in ustrahovanje njenih sosed v azijsko-pacifiški regiji v zadnjem letu in trdi, da bo nova jedrska podmornica, ki bo lahko nosila JL-2, prvič izplula še pred konec leta. Vsekakor je Kitajska dosegla pomemben napredek v razvoju pomorskega jedrskega odvračanja, v naslednjem desetletju pa načrtujejo povečanje svoje pomorske flote.

Že danes ima Kitajska ima eno največjih flot jurišnih podmornice na svetu. Kitajska mornarica upravlja s kar 51-imi konvencionalnimi podmornicami (razredov type 035, 039, 039A in kilo) in 6-imi jedrskimi podmornicami (razredov type 091, 092, 093 in 094), od tega so 3 lahko oborožene z medcelinskimi balističnimi raketami. ZDA pa imajo v svoji floti 75 jedrskih podmornic (razredov ohio, virginia, seawolf, los angeles).

Kitajski voditelji so v zadnjem desetletju jasno spoznali pomen podmorniških raket. Admiral Kitajske mornarice Wu Senghli je pred časom v reviji komunistične partije zapisal, da so balistične podmornice adut, na katerega je Kitajska ponosna, zaradi njih pa so njihovi nasprotniki prestrašeni. Senghli je o balističnih podmornicah zaključil z besedami: “To je strateška sila, ki simbolizira stanje supermoči in podpira nacionalno varnost.”

 JL-2 (ju lang 2 – veliki val 2) je kitajska dvostopenjska balistična raketa druge generacije medcelinskim dosegom (SLBM), na trdo in tekoče gorivo. Doseg kitajske rakete naj bi bil okoli 14.000 km, nosi pa lahko eno ali več konvencionalnih ali jedrskih bojnih glav. V Višino meri okoli 13 m, njen premer pa je 2 m. Zaradi zaupne narave projekta razvoja JL-2 so točne specifikacije novega izstrelka neznanka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki