Kitajska bo okrepila Vojsko Srbije z brezpilotnimi letali in drugo opremo

by Urednik

DOBRO VOJAŠKO-TEHNIČNO SODELOVANJE KITAJSKE IN SRBIJE

Srbija je v torek pohvalila Kitajsko, ker se je kljub zahodnim pomislekom, da bi povečevanje dobav orožja lahko ogrozilo krhek mir v regiji, odločila dobaviti vojski te balkanske države brezpilotne letalniki in drugo opremo.

V izjavi se je srbski obrambni minister se je po obisku visoke kitajske vojaške delegacije Pekingu zahvalil za gospodarsko in vojaško podporo.
Srbski uradni krogi so povedali, da se je Srbija s Kitajsko dogovorila o prodaji oboroženih brezpilotnih letal, kar bi bil prvi izvoz kitajskih daljinsko vodenih brezpilotnih letal v katero od evropskih držav.

Srbija naj bi pristala na dobavo devetih oboroženih brezpilotnikov Chengdu pterodactyl-1, ki so na Kitajskem znani kot wing loong, z možnostjo dobave še dodatnih 15 v prihodnosti.

Obrambni minister Aleksandar Vulin je dejal, da bo pričakovana dobava v prihodnjih mesecih “močno okrepila srbsko vojsko, ki bo pridobila zmogljivosti, ki jih v preteklosti še ni imela”.

Srbija je bila v devetdesetih letih v vojni s sosedi. Država, ki formalno išče članstvo v Evropski uniji, je svoje oborožene sile okrepila z ruskimi bojnimi letali (resda malce zastarelimi), tanki T-72, oklepnimi bojnimi vozili (o tem podrobneje pišemo v Reviji Obramba, september 2019) in drugo opremo.

Kitajska pospešeno krepi gospodarske in politične aktivnosti tako v Srbiji in drugod po jugovzhodni Evropi v sklopu svoje globalne kampanje Svilena pot. Takšne in podobne aktivnosti v bližini ali v okviru Natovega območja so sprožile zaskrbljenost zahoda zaradi hitro naraščajočega kitajskega vpliva v regiji.

Pripravil: B. Knific

 

Povezani članki