Kitajska bo ZDA vrnila zaseženo podvodno plovilo

by Urednik

AMERIŠKA PODVODNA IZVIDOVANJA V JUŽNOKITAJSKEM MORJU

Kitajska mornarica je sredi decembra 2016 v Južnokitajskem morju zasegla ameriško izvidniško podvodno plovilo brez posadke, ki pa ga bodo vrnili ZDA, so sporočili s kitajskega obrambnega ministrstva.

Kitajski mornarji so v kitajskih teritorialnih vodah Južnokitajskega morja odkrili neznano plovilo. Da bi preprečili škodo na drugih plovilih, ki plujejo v teh vodah, so ga mornariški reševalci dvignili iz vode. Po podrobnem pregledu so ugotovili, da gre za ameriško podvodno plovilo brez posadke. Kitajska nasprotuje ameriškim misijam izvidovanja in vojaškega raziskovanja v kitajskih vodah, hkrati pa zahteva, da ZDA takoj prenehajo s temi dejavnostmi. Kitajska bo še naprej pozorna na te »neustrezne« dejavnostmi s strani ZDA in bo v odgovor sprejela potrebne ukrepe, je dejal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva.

Ameriška plat zgodbe pa je nekoliko drugačna. Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so Kitajci 15. decembra 2016 v Južnokitajskem morju zasegli ameriško podvodno sondo (raziskovalno plovilo – na sliki). Dodali so, da je bilo plovilo zaseženo v mednarodnih vodah približno 50 milj od zaliva Subic na zahodni obali filipinskega otoka Luzon, medtem ko so z njo izvajali meritve slanosti in temperature, s pomočjo katerih kartirajo podmorske kanale. Sonda je sicer last ameriške mornarice, a so z njo upravljali civilisti, so še dodali.

Pripravila: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki