Kitajska družba izdeluje dele za lovce F-35

by Urednik

AMERIŠKO-KITAJSKA ’’VOJNA’’ ZA TEHNOLOŠKO PREVLADO

Sredi spopada kitajskega IT proizvajalca Huawei z ameriškimi oblastmi je TV kanal Sky News objavil, da podjetje v kitajski lasti proizvaja vezje za nadzor številnih vitalnih funkcij ameriškega bojnega letala F-35.

TV kanal Sky News se v prispevku sklicuje na propagandni material britanskega obrambnega ministrstva.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ’’naj bi ne obstajalo tveganje’’ v zvezi z Expedition PBC, hčerinsko družbo kitajske družbe Shenzen Fastprint, ki izdeluje dele za ameriško bojni letalo pete generacije F-35. Sky News pa je citiral varnostne strokovnjake, vključno z bivšim obrambnim ministrom, ki so izrazili zaskrbljenost za ta ’’tajni’’ program.

Dr. Joseph Cheng, profesor politologije na Mestni univerzi v Hong Kongu je komentiral navedbe britanskih medijev o F-35 v luči spopada med kitajskim tehnološkim velikanom Huawei in ameriško ’’črno listo’’:

»Glede na kontekst obiska Donalda Trumpa v Združenem kraljestvu in njegove namere, da bi pritisne na britansko vlado glede vprašanja Huaweia, ni presenetljivo, da so te informacije ’’ušle’’. Na splošno velja, da ameriške oblasti zbirajo take informacije, da bi izvajale pritisk na Kitajsko.

Britansko ministrstvo za obrambo je pod pritiskom in mora odgovoriti. Vendar pa želi Britanija ohraniti svojo neodvisnost in se pogajati s Kitajsko na dvostranski osnovi. In tu obstajajo medsebojne koncesije. Trenutno potekajo volitve za vodjo konservativne stranke in končna odločitev bo počakala na izvolitev novega predsednika vlade.«

Na vprašanje, kako bi lahko to razkritje vplivalo na sedanjo krizo v zvezi s Huaweiovim omrežjem 5G, je Joseph Cheng mnenja, da gre v tem primeru za novo potrditev kitajsko-ameriškega spopada za tehnološko prevlado, katerega zmagovalec bo svetovni lider v naslednjih dveh-treh desetletjih. ZDA bodo po njegovem mnenju nadaljevale z blokado napredka Kitajske v razvoju visokih tehnologij.

Na vprašanje, kako ocenjuje sedanje debate na zahodu o varnosti Kitajske tehnologije, pa je odgovoril:

»Zahod je vse bolj zaskrbljen zaradi visokotehnološkega napredka Kitajske in kršenja intelektualne lastnine, vendar pa tudi ceni kitajsko kot trgovinsko partnerico. Zahodne države so tako vse bolj zainteresirane za krepitev sodelovanja, zasnovanega na pravilih Svetovne trgovinske organizacije in bi se raje pogajale, kot pa uvedle ”taktiko pritiska”. Zahodne države so tako mnenja, da je ameriško trdo načelo pravzaprav usmerjeno proti njihovim interesom.«

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki