Kitajska družba kupuje ukrajinskega letalskega velikana

by Urednik

KITAJCI Z NAKUPOM UKRAJINSKEGA PODJETJA DO TEHNOLOGIJE LETALSKIH MOTORJEV?!

Družba za naložbe v letalski industriji s sedežem v Pekingu je po poročilih obnovila svoj poskus pridobitve deleža v ukrajinskem proizvajalcu letalskih motorjev Motor Sich, pri čemer ukrajinski organ za nadzor protimonopolnih ukrepov pregleduje vlogo.

Ukrajinsko podjetje, ki je zgradilo med drugim tudi motorje za največje svetovno transportno letalo An-225 (6 turboventilatorskih motorjev progress D-18T s po 229.5 kN potiska), bi lahko pomagalo Kitajski njeno letalsko industrijo, če bi se posel uresničil, so sporočili kitajski analitiki.

Skyrizon, znan tudi kot Peking Tianjiao Aviation Industry Investment Company (Pekinška družba za investicije v letalsko industrijo), čaka na rezultat ocene ukrajinskega protimonopolnega komiteja.

Rezultat bo objavljen po 22. juliju kot pravi poročilo o reorganizaciji med Skyrizonom in Pekinško tehnološko skupino Xinwei Co Co, objavljeno na spletni strani šanghajske borze Xinwei Technology. Skyrizon in Xinwei Technology sta pod nadzorom istega zakonitega zastopnika, poroča tianyancha.com, ponudnik poslov.

Novo vlogo so 7. junija oddali ustreznemu vladnemu organu Ukrajine in je bila sprejeta 21. junija. Skyrizon bi imel več kot 50 odstotni delež podjetja Motor Sych, če bi nakup uspel, navaja poročilo.

Kitajska ima 13 tipov leta, ki jih poganja več kot 1.200 letalskih motorjev, izdelanih v ukrajinskem Motor Sichu.

Vendar pa so ZDA seveda nezadovoljne z morebitnimi ukrajinskimi povezavami s Kitajsko in kitajskim (so)lastništvom Motor Sicha, pri čemer trdijo, da bi vse skupaj lahko vodilo do nevarnosti za nacionalno varnost – zaradi transakcij s tujimi naložbami, kot je poročal pred časom Washington Post.

Poročilo še navaja, da je ukrajinsko podjetje izgubilo ruske stranke, ko so se odnosi med državama pokvarili. Motor Sich, ustanovljen leta 1907, velja za enega največjih naprednih proizvajalcev letalskih motorjev na svetu in proizvaja letalske in helikopterske motorje: turboventilatorske, turbogredne in turbopropelerske.

Kitajska še vedno zaostaja za svetovno najvišjo ravnijo na področju razvoja in proizvodnje letalskih motorjev, je povedal anonimni vojaški strokovnjak za Global Times. To vrzel bi lahko zapolnila s pomočjo in sodelovanjem tujih letalskih industrij in tako povečala svojo domačo ponudbo letalske opreme, seveda če bi prevzem postal uspešen, so sporočili iz podjetja. Kitajska sicer samostojno napreduje skladno z lastnim načrtom razvoja letalske industrije, je dejal strokovnjak, vendar počasneje kot bi s tujo pomočjo.

Kitajski lovec J-10B je na primer že opremljen z domačim motorjem s sistemom za usmerjanje potiska, prikazali pa so ga na letalski razstavi v Zhuhaiju v južni kitajski provinci Guangdong novembra lani.

Pripravil: B. Knific, foto: Motor Sich

 

Povezani članki