Kitajska “dviga” japonski obrambni proračun

by Urednik

Kitajska “dviga” japonski obrambni proračun

Kot so povedali uradni krogi iz Tokia, bo japonska vlada prvič po desetletju dvignila vojaški proračun, kar gre predvsem na račun povečane kitajske vojaške grožnje. Japonska namerava porabiti dodatne 2,1 miljarde USD za raketne sisteme, vojaška letala in helikopterje. Kot pravijo,naj bi bila zahteva nacionalnih obrambnih sil za dobro milijardo dolarjev povečan obrambni proračun, kar je sicer le 2 odstotno, simbolično povečanje, vendar pa odraža japonsko zaskrbljenost nad spremembo razmerij v regiji. Pri tem so imeli v mislih seveda predvsem povečano oboroževanje Kitajske z relativno sodobno vojaško tehniko in tehnologijami.

Japonski obrambni proračun je za leto 2012 znašal 4,65 trilijona jenov ( 1 jen je 0,011 USD), leta 2002 pa je na primer dosegel 4.95 trilijona jenov. Japonci naj bi predvsem povečali izdatke za opremo, pa tudi številčnost vojske – samoobrambnih sil naj bi se povečala za 1000.

Seveda bodo predvsem v Washingtonu pozdravili to japonsko povečanje obrambnih izdatkov. Mimogrede: Američani imajo na Japonskem 47.000 svojih pripadnikov, kar uživa podporo večine političnih voditeljev in tudi prebivalstva, z izjemo težav s prisotnostjo ameriških sil na Okinavi, ki večkrat sprožijo vprašanja in proteste Japoncev.

Zagotovo pa bo tudi to malenkostno povečanje obrambnih izdatkov na Japonskem vzbudilo tradicionalna sumničenja v obeh Korejah in na Kitajskem, nekdaj žrtvam japonske osvajalne politike.

VIDEO: Japonska in Kitajska vojska

Povezani članki