Kitajska kupila 4 podmornice razreda amur in 24 lovcev Su-35

by Urednik

KITAJSKA IN RUSIJA LE PODPISALI POGODBO ZA LOVCE SU-35

Kitajska in Rusija sta pred kratkim podpisali “zgodovinski” pogodbi, v katerih je Kitajska naročila 4 ruske dizelsko-električne podmornice razreda amur (izvozna različica razreda lada – projekt 677) in 24 lovcev 4.++ generacije Suhoj Su-35, poroča kitajski obrambni portal Sina.

To je prvo večje kitajsko vojaško naročilo za Rusijo v zadnjih 10 letih, za katerega sta se državi dogovarjali že vsaj zadnjih nekaj let. Težava je bila predvsem v tem, da so se Rusi bali, da bi Kitajska kopirala ruske sisteme (kot pri lovcu J-15 (Su-33)). Kitajci imajo težave predvsem s svojimi motorji (kot tudi kopijami ruskih), vendar so razvijalci ruskih motorjev za suhoje že pred meseci izjavili, da teh motorjev ni mogoče uspešno kopirati.

Kitajska bo sodelovala pri izgradnji konvencionalnih podmornic razreda amur z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom (AIP). Ocenjuje se, da bo Kitajska za 4 podmornice plačala okoli 2 milijarde USD. Podmornice razreda amur naj bi bile namreč po mnenju strokovnjakov precej boljše od kitajskih podmornic type 041. Z novimi podmornicami si želi Kitajska mornarica tako povečati moč v azijskih vodah in preprečiti ogroženost s strani indijske podmorniške flote ter zgraditi floto, ki se bo lahko uprla ameriškemu vplivu.

Ruske podmornice razreda amur naj bi bile učinkovite v boju proti ameriškim podmornicam in lahko uničile ameriške jedrske podmornice razreda Los Angeles in Virginia iz velike razdalje, saj proizvajajo le malo hrupa pod vodo, ameriški podmornice pa ne zaznajo njihove prisotnosti.

Poleg podmornic pa želi Kitajska imeti tudi 24 bojnih letal Suhoj Su-35, vrednost pogodbe je okoli 1,5 milijarde USD. Kitajske želje so bile, da so opremljena z motorjem Saturn AL-117 s spremenljivim vektorskim potiskom, ki je naprednejši od motorja ameriškega lovca F-22. Obstajajo namreč tudi namigovanja, da želi Kitajska z nakupom lovcev Su-35 pridobiti dostop do motorja Saturn AL-117, s katerim so opremljeni tudi ruski lovci 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

Lovec  Su-35, ki spada v 4.++ generacijo bojnih letal, je opremljen tudi z zmogljivim radarjem irbis-E, ki ni nič slabši kot radar AN/APG-77 v ameriškem F-22, z nadgradnjo pa naj bi bil celo boljši. Predsednik ruske Združene letalske korporacije Mikhail Pogosyan je že pred časom dejal, da superiorne bojne zmogljivosti lovca Su-35 v nekaterih primerih celo izničijo značilnosti stealth tehnologije lovca F -22.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Kitajska vse bliže nakupu lovcev Su-35

Rusija bo prodala Kitajski “paket sodobnega orožja”, v katerega so vključeni lovci Suhoj Su-35, protiletalski raketni sistemi S-400 in izstrelki ladja-ladja.

Kitajska kupila 20 lovcev Su-35, Pogosyan se ne boji kopiranja

Moskva in Peking sta v začetku leta 2014 podpisala pogodbo za 20 lovcev Su-35, je dejal anonimni vir iz ruskega državnega izvoznega podjetja Rosoboronexport.

Povezani članki