Kitajska predstavila novi jurišni helikopter Z-10

by Urednik

PRVI KITAJSKI JURIŠNI HELIKOPTER Z-10

Kitajska je predstavila svoj prvi jurišni helikopter WZ-10 oziroma Z-10, katerega konstrukcijska zasnova je rezultat dela skupine 602. raziskovalnega inštituta pod vodstvom konstruktorja Wu Ximinga, vodilnega kitajskega strokovnjaka, ki aktivno sodeluje tudi v tako imenovanem programu številka 863.

Mednarodni letalski in vesoljski salon Zhuhai (9. China International Aviation and Aerospace Exhibition), ki je potekal v začetku novembra lani na Kitajskem, je upravičeno pritegnil pozornost strokovne in širše javnosti. LR Kitajska je globalna gospodarska sila, njen gospodarski uspeh pa podpira tudi hiter tehnološki razvoj na različnih področjih – tudi obrambnem in varnostnem. Na omenjenem salonu je bilo mogoče to jasno zaznati. Novosti je bilo veliko, med njimi pa je presenečenje sprožila dinamična predstavitev prvega kitajskega jurišnega helikopterja z oznako Z-10.

Po javnem razkritju prvega kitajskega namenskega jurišnega helikopterja Z-10 novembra 2012 je bilo med drugim mogoče slišati kar nekaj ocen, da gre »samo« še za eno od uspešnih kopij, kar seveda ne gre povsem zanikati. Z-10 je vsaj po videzu zelo podoben sodobnim jurišnim helikopterjem, a tudi dokaj samosvoj.

Konstrukcijska zasnova jurišnega helikopterja je rezultat dela skupine 602. raziskovalnega inštituta pod vodstvom konstruktorja Wu Ximinga, vodilnega kitajskega strokovnjaka, ki aktivno sodeluje tudi v tako imenovanem programu številka 863. Omenjeni program je državno podprt in sodi v sklop načrta razvoja naprednih tehnologij, katerega glavni cilj je kar najbolj odpraviti kitajsko tehnološko odvisnost od tujine na različnih področjih, med drugim tudi na obrambnem. Kakor koli že, šlo je za izkušeno skupino, ki je pred razvojem Z-10 sodelovala pri razvoju oboroženih različic helikopterjev Z-8A in WZ-9.

Jurišni helikopter Z-10 je prvi kitajski helikopter, katerega razvoj konstrukcije je potekal s pomočjo računalniških tehnologij in orodij, kar je nedvomno pripomoglo k hitrejši izdelavi načrtov ter njihovemu računalniško simuliranemu sprotnemu preverjanju. V njegovi proizvodnji so obsežno uporabljeni tudi kompozitni materiali, kar pa je za Kitajsko predstavljalo ne samo težavo, temveč tudi dodaten razvojni izziv. Slednji je bil posebej izražen na področju zagotavljanja učinkovite verjetnosti preživetja konstrukcije letalnika in posadke v primeru izrednih bolj ali manj trdih pristankov.

Več o kitajskem jurišnem helikopterju Z-10 si preberite v reviji Obramba, februar 2013.

Pripravil: D. Dakič Prelc, foto: Military Photos

 

Povezani članki