Kitajska raketa DF-21D lahko uniči ameriško ladjevje

by Urednik

SO KITAJCI RAZVILI OROŽJE, KI BO OGROŽAL AMERIŠKO PRISOTNOST V AZIJI?

Kitajske nadzvočne protiladijske rakete Dong – Feng 21D bodo predstavljale težave plovilom Ameriške vojne mornarice, če bi v zahodnem Pacifiku izbruhnil spor med Kitajsko in Združenimi državami Amerike, so zapisali ruski vojaški analitiki iz Moskve.

Poročilo navaja, da lahko kitajski balistični izstrelki letijo s hitrostjo 10 machov in imajo doseg 1450 kilometrov. Rakete DF-21D pa naj Američani ne bi tako zlahka prestregli s svojimi  raketami RIM- 161 na krovu rušilcev razreda Arleigh Burke in križark razreda ticonderoga. Tudi če infrardeči – toplotni podpis kitajskega izstrelka DF-21D zazna elektro-optični radarsko-namerilni sistem, potrebuje bojna skupina lovcev 5. generacije F- 35 lightning II na letalonosilki dodatnih osem minut da reagira, so še zapisali v poročilu.

Ruski vojaški analitiki iz Moskve so navedli, da je rakete RIM-161 mogoče uporabiti tudi za prestrezanje ciljev, ki letijo z veliko hitrostjo. Nekaj takšnega je uspelo ameriški raketni križarki USS Lake Erie razreda ticonderoga, ki je v letu 2008uspešno uničila “vohunski satelit ” USA-193 z raketo RIM-161 približno 247 km nad Pacifikom, vendar so Rusi v poročilu ugotovili tudi, da so imeli Američani obilo informacij o poti satelita.

Američanom pa za zdaj še primanjkuje podatkov o krivulji leta kitajske protiladijske rakete  DF-21D.  Zaenkrat so edini način za obrambo pred raketo DF-21D elektronski protiukrepi, ki bi spremenili balistično tirnico rakete.

Krivulja leta rakete DF-1

Tako kot ameriški dvostopenjski balistični izstrelki MGM – 31 pershing II srednjega dosega, ki so se uporabljali v času hladne vojne, se tudi kitajski izstrelek DF-21D usmeri proti cilju s pomočjo satelitskih navigacijskih sistemov, kot sta GPS in Beidou. Zato se natančnost kitajskih balističnih izstrelkov postopoma povečuje. Ena raketa DF-21D pa lahko potopi eno moderno površinsko vojaško plovilo, so zapisali ruski vojaški analitiki.

Druga slabost protiladijskih raket DF-21D pa je lahko njihova neznana zmogljivost, da bi lahko zadele tarčo v oddaljenosti 50-100 km. Kljub temu so ruske analize pokazale, da bi bila lahko ameriška bojna skupina na čelu z letalonosilko potencialno prizadeta, če bi bila odkrita v oddaljenosti 1.000 km ali celo 1500 kilometrov proč od kitajske obale.

Pripravil: A. Knific, foto: China Military Blog

Povezani članki