Kitajska razvija palubnega (STOVL) lovca 5. generacije – Shenyang J-18?

by Urednik

KITAJSKA RAZVIJA STOVL LETALO PO VZORU AMERIŠKEGA F-35B

Kitajska vojska (PLA) je na svoji spletni strani zapisala, da kitajski strokovnjaki razvijajo novo palubno letalo z STOVL sposobnostmi, ki bo delovalo na amfibijskih bojnih ladjah Kitajske mornarice. Šlo naj bi za modernega lovca s sposobnostjo kratkega vzleta in navpičnega pristanka (STOVL), ki bi lahko konkuriral ameriškemu palubnemu letalu  Lockheed Martin F-35B (kratek vzlet in vertikalni pristanek).

To je že tretje bojno letalo 5. generacije, po Chengdu J-20 in Shenyang J-31, ki so ga na Kitajskem začeli razvijati v zadnjih petih letih. Že več mesecev se ugiba, da gre za projekt radarsko slabo zaznavnega (stealth) lovca Shenyang J-18 red eagle, ki je nekajkrat že poletel.

Kitajci so na spletni strani Ljudske osvobodilne vojske (PLA) v sredo 13. maja 2015 objavili, da kitajska letalska industrija pripravlja novo palubno bojno letalo s sposobnostjo kratkim vzletom in vertikalnim pristankom (STOVL – short take-off and vertical landing), ki je potreben za pomembno vlogo v prihodnjem delovanju Kitajske mornarice. Dodali so, da so se raziskave in razvoj motorjev ter drugih pomembnih sestavnih delov za novo letalo že začeli.

Vojaška letala tipa STOVL dajejo pomembno prednost pomorskim silam, saj za vzletanje in pristajanje potrebujejo majhne površine, zato lahko delujejo na amfibijskih vojaških ladjah in nosilkah helikopterjev, katerih razvoj in vzdrževanje je bistveno cenejše kot pri letalonosilkah.

Kitajska mornarice sicer sedaj že ima svojo prvo letalonosilko CNS Liaoning (16), ki pa je (po njihovih besedah) namenjena testiranjem in usposabljanjem, še precej let pa bo minilo, predno si bo Kitajska zgradila svojo floto letalonosilk. Kitajski strokovnjaki so sicer že razvili svoje prvo palubno letalo Shenyang J-15 (4. generacije) in sicer iz večnamenskega lovca Shenyang J-11 (kitajska kopija ruskega Suhoja Su-27), do sedaj pa naj bi jih sestavili vsaj 15.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki