Kitajska usmerila “nove” rakete proti spornim otokom

by Urednik

SATELITSKE SLIKE KAŽEJO NA OBNOVO KITAJSKEGA RAKETNEGA IZSTRELIŠČA

Satelitske slike kažejo, da je kitajska Ljudska osvobodilna vojska v bližini mornariške baze Yulin na največjem kitajskem otoku Hainan namestila več raketnih sistemov, s katerimi so si pridobili stalen nadzor nad spornimi otoki v Južnem kitajskem morju, ki si jih lastijo še Filipini, Vietnam, Indonezija in Brunej.

Satelitski posnetki prikazujejo novo zgrajena raketna izstrelišča – najverjetneje za protiladijske izstrelke, menijo ameriški vojaški analitiki, ki se sklicujejo na usmerjenost sistemov. Ob tem dodajajo, da iz posnetkov ni moč razbrati za katere vrste oborožitvenih sistemov gre. Ne ve se niti, ali gre za nove sisteme, ali tiste, ki so jih hranili v skladiščih pomorskega oporišča Yulin med obnovo izstrelišča.

Po nekaterih ocenah naj bi šlo za popolnoma nove raketne sisteme. Doseg teh raketnih sistemov naj bi močno povečal doseg kitajskih balističnih raket in jih projiciral v Pacifik, kot pravijo vojaški analitiki.

Fotografije so bile posnete v ponedeljek 8. maja 2017, na njih pa so razvidne razlike – glede na fotografije posnete v sredini marca 2017.

Kitajska usmerila "nove" rakete proti spornim otokom v Južnokitajskem morju

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je sicer že pred časom označil kitajske (vojaške) zgradbe na spornih otokih v Južnokitajskem morju za “nezakonite”.

Nova ameriška vlada se za enkrat še ni odločila, kako bo delovala v Južnokitajskem morju. Morda z dialogom s Kitajsko, ali pa kako drugače? Na odgovor bo potrebno še počakati, kajti opcij je več!

Pripravil: A. Knific, foto: ISI

 

 

Povezani članki