Kitajska vse bliže nakupu lovcev Su-35

by Urednik

RUSIJA BO KITAJSKI PRODALA LETALA SU-35, RAKETNE SISTEME S-400 IN IZSTRELKE LADJA-LADJA

Predsednik ruske Združene letalske korporacije Mikhail Pogosyan je dejal, da bo Rusija prodala Kitajski “paket sodobnega orožja”, v katerega so vključeni lovci Suhoj Su-35, protiletalski raketni sistemi S-400 in izstrelki ladja-ladja.

Pogosyan je medijem še zaupal, da se pogovori o dobavi orožja med Rusijo in Kitajsko približujejo zaključku, Moskvo pa naj v juniju obiskala kitajska delegacija, ki jo bo vodil poveljnik Kitajske vojske  general Xia Zhang.

Za zamuda pri podpisu pogodbe za prodajo lovcev Su-35 Kitajski pa niso krive špekulacije o kopiranju ruskih letal s strani kitajske letalske industrije, temveč dejstvo, da želi Kitajska imeti letalo opremljeno z motorjem Saturn AL-117 s spremenljivim vektorskim potiskom, ki je naprednejši od motorja ameriškega lovca F-22. Obstajajo namreč tudi namigovanja, da želi Kitajska z nakupom lovcev Su-35 pridobiti dostop do motorja Saturn AL-117, s katerim so opremljeni tudi ruski lovci 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

Lovec  Su-35, ki spada v 4.++ generacijo bojnih letal, je opremljen tudi z zmogljivim radarjem irbis-E, ki ni nič slabši kot radar AN/APG-77 v ameriškem F-22, z nadgradnjo pa naj bi bil celo boljši. Pogosyan je dodal, da superiorne bojne zmogljivosti lovca Su-35 v nekaterih primerih celo izničijo značilnosti stealth tehnologije lovca F -22.

Rusko bojno letalo Suhoj Su-35

V letu 2012 sta Rusija in Kitajska že podpisali predhodni dogovor o prodaji 24 bojnih letal Su-35 za kitajske oborožene sile v vrednosti 1,5 milijarde USD. V letu 2015 bi lahko Kitajske letalske sile že začele leteti z novimi suhoji. Pogosyan tudi na koncu novinarjem še dejal, da ne more razkriti podrobnosti pogodbe, večino vprašanj pa je bilo rešenih v času obiska predsednika Putina na Kitajskem.

Pripravil: A. Knific, foto: Suhoj

Rusko bojno letalo Suhoj Su-35

Rusija že zanikala prodajo Su-35 in podmornic Kitajski

Torek, 26. marec 2013

Rusija je že zanikala trditve kitajskih medijev, da sta Moskva in Peking podpisala sporazum o prodaji ruskega orožja in vojaške tehnologije Kitajski, vključno s 24-imi lovci Su-35 in 4-imi dizelskimi podmornicami razreda lada (amur), o čemer smo poročali v spodnjem članku.

Med nedavnim obiskom kitajskega predsednika Xi Jinping v Moskvi, od petka do nedelje, razprave niso potekale o “vojaško-tehničnem sodelovanju”, je včeraj poročala tiskovna agencija ITAR-TASS, kot odgovor na poročila kitajskih medijev.

“Kremelj je tudi uradno zanikal razpravo morebitni prodaji orožja,” je dejal Vasiliy Kashin, vojaški strokovnjak za Kitajsko v moskovskem Centru za analizo strategij in tehnologij (CAST). “Posebne pogodbe med Rusijo in Kitajsko o prodajah orožja skoraj nikoli niso sklepali glavni voditelji, določili so le splošne pristope.”

Lovec Suhoj Su-35

Drug vir iz ruske obrambne industrije je dejal, da obstajajo močni zadržki glede memoranduma o trgovanju z orožjem podpisanega že v decembru, da bi vseboval prodajo lovcev Su-35 in podmornice razreda lada Kitajski, so zapisali v časniku Defense News.
Kitajska je namreč namerno kršila pravice intelektualne lastnine pri kopiranju in proizvodnji ruskega lovca Su-27 kot J-11B na Kitajskem.

 Leta 1995 je Kitajska sklenila dogovor z Rusijo za licenčno izdelavo 200-ih lovcev Su-27SK (slika zgoraj levo), ki so jih poimenovali J-11A. Vrednost posla je bila 2,5 milijarde USD, izdelovalo pa jih je podjetje Shenyang Aircraft Corp. Leta 2006 pa je Rusija po 95-ih izdelanih lovcih odpovedala pogodbo, ko je odkrila, da je Kitajska kopirala letalo in na skrivaj proizvajalo avtohtono kopijo z imenom J-11B (slika zgoraj desno), ki je ima kitajsko elektroniko in motorje.

Zato obstaja utemeljen sum, da bi v bistvu rada Kitajska kupila tehnološki know-how lovcev Su-35 in podmornic razreda lada (amur) in enostavno izdelala domačo različico.
Obstajajo tudi namigovanja, da Kitajska z nakupom lovcev Su-35 želi pridobiti dostop do motorja Saturn AL-117, s katerim so opremljeni tudi ruski lovci 5. generacije PAK-FA T-50.

Rusko bojno letalo Suhoj Su-35

Vendar je Kashin dejal, da so tveganja ob prodaji ruskih motorjev Kitajski zanemarljiva. “Motorja ni mogoče kopirati s pridobitvijo vzorca,” je dejal.

Gary Li, višji analitik pri londonski ustanovi Fairplay IHS, je dejal, da bi lahko kitajski letalski in vesoljski inženirji preučevali letalski motor in vektorski potisk, kot tudi od površinskega zraka neodvisni pogonski sklop podmornice razreda lada(amur), vendar bo trajalo še več kot desetletje, preden bo Kitajska prenehala z naročili “zastarelih” motorjev za lovce J-11 in J-10. “Vedno traja nekaj let, preden lahko naredijo domačo alternativo,” je dejal Li.
Kashin opozarja, da bi bil kitajski poskus kopiranja Su-35, kot so to storili s Su-27, težje izvedljiv, “ker jim sedaj naši ukrajinski ‘bratje’ ne morejo pomagati s prodajo vse tehnologije za pest dolarjev. Mislim, da je pri podmornicah enak položaj. “

Ukrajina je bila namreč obtožena prodaje nekdanje sovjetske obrambne tehnologije Kitajski, vendar pa nima dostopa do informacij o novejših sistemov, kot so Su-35 in podmornice razreda lada (amur).

“Podmornice amur navsezadnje niso strateške podmornice in interesi Rusije na Daljnem vzhodu niso ambiciozni, zato si lahko privoščijo, da jih prodajo na Kitajsko,” je dejal Li. “Kdo lahko bolje ščiti Rusiji hrbet pred ZDA?”

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop ruskega pilota z lovcem Su-35

Povezani članki