“Kitajske jedrske podmornice razreda type 091 glasne kot traktor”

by Urednik

KITAJSKA PODMORNICA NA PROTIPIRATSKI MISIJI V ADENSKEM ZALIVU

Potem ko je Kitajska mornarica pred dobrima dvema mesecema na protipiratsko misijo v Adenski zaliv poslala jedrsko podmornico razreda type 091, so mornariški strokovnjaki ugotovili, da ta kitajska podmornica v vojni ne bi predstavljala nobene resne grožnje – zaradi hrupa, ki ga ustvari.

Ob koncu aprila 2015 so kitajski državni mediji poročali, da je ena od jedrskih podmornic (Changzheng razreda han (type 091)) iz flote mornarice Ljudske osvobodilne armade zaključila dvomesečno misijo varovanja trgovskih ladij v Adenskem zalivu in se vrnila v svojo pomorsko bazo v provinci Qingdao.

To je bilo prvič, da so kitajski državni mediji potrdili, da je Kitajska mornarica z jedrsko podmornico delovala na protipiratski misiji v morju med Somalijo in Jemnom. Pri tem sicer niso navedli vrsto podmornice, vendar so opazovalci po fotografijah ugotovili, da gre za posodobljeno različico razreda han (type 091). To naj bi bil predvsem odgovor kitajskih oblasti na ameriške očitke, o nezadostni transparentnosti kitajskih oboroženih sil. Verjetno pa je šlo za to, da je podmornica razreda han izredno glasna in so jo plovila Ameriške mornarice zlahka odkrila.

Ameriški strokovnjaki so že leta 2007 v časopisu Seapower Magazine (izdaja Ameriške mornarice) zapisali, da so kitajske jedrske podmornice “glasne kot traktor”, saj temeljijo na tehnologijah iz 1960-ih let, kljub temu da so jih dodobra nadgradili v preteklih letih. Belgijski mornariški analitik Frederik Van Lokeren je na blogu celo zapisal, da podmornice type 091 “nimajo bojne vrednosti in se lahko uporabljajo samo za izobraževalne namene.”

Toliko kritik gre predvsem na zvočni odtis kitajskih podmornic razreda han. Kitajska je sicer vložila veliko naporov za zmanjšanje težav s hrupom, kar pa se pozna predvsem pri naslednjih generacijah balističnih jedrskih podmornic – razreda xia (type 092), shang (type 093) in jin (type 094).

Kitajski mornariški strokovnjaki pravijo, da so kitajske podmornice še vedno glasnejše kot ameriške razreda ohio, vendar pa še vedno predstavljajo nevarnost za ameriške letalonosilke. Na drugi strani pa naj bi kitajski inženirji naredili velik korak pri razvoju dizelsko-električnih podmornic, za katere so tudi že razvili od površinskega zraka neodvisen pogon (AIP).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajska mornarica

Povezani članki