Kitajski lovci J-20 postali bojno operativni

by Urednik

KITAJSKI LOVCI 5. GENERACIJE CHENGDU J-20 PRIPRAVLJENI ZA BOJ

Kitajske letalske sile (PLAAF) od sedaj lahko na bojne naloge pošiljajo tudi domače lovce 5. generacije Chengdu J-20. Nova letala s slabo radarsko zaznavnostjo (stealth) so tako postala bojno operativna dobro leto pred sprva načrtovanim datumom.

Novico o vključitvi lovcev Chengdu J-20 v kitajsko bojno floto je pred dnevi sporočil Shen Jinke, tiskovni predstavnik Kitajske ljudske osvobodilne vojske (PLA). Ob tem je dodal, da se je novi lovec izkazal med vojaško vajo Rdeči meč 2017, ki je potekala v novembru, Kitajske letalske sile pa so z njim naredile velik napredek pri usposabljanju pilotov.

“Lovci J-20 bodo celovito izboljšali bojne sposobnosti letalskih sil in jim omogočili, da bolje zaščitijo suverenost, varnost in ozemeljsko celovitost Kitajske,” je zaključil Shen.

Letalo Chengdu J-20 so razvili v Chengdujskem Inštitutu št. 611, ki je del CAC (Chengdu Aircraft Company). Veliki kitajski prestreznik 5. generacije je prvikrat vzletel leta 2011, javnosti pa so ga pokazali šele leta 2016. Kitajska naj bi svoje letalske sile, po najbolj optimističnem scenariju, opremila s kar 500 do 700 letali J-20.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki