Kitajski lovci Su-27 leteli nevarno blizu japonskim letalom

by Urednik

NOV INCIDENT NA OBMOČJU OTOČJA SENKAKU (DIAOYU)

Japonska je obtožila Kitajsko, da so Kitajske letalske sile z lovci Suhoj Su-27 izvajale “nevarne” manevre, potem ko sta dve kitajski bojni letali leteli le nekaj deset metrov od japonskega letala OP-3C in mornariškega letala YS-11EB nad spornim ozemljem v Vzhodnem kitajskem morju, poroča agencija Kyodo News.

Japonski letali sta v soboto patruljirali nad spornim ozemljem otokov Senkaku  (na Kitajskem: Diaoyu) v času  skupne pomorske vaje Kitajske in Rusije v severnem delu Vzhodnega kitajskega morju morja v bližini japonskih teritorialnih vodah.

Japonsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je en kitajski lovec Su-27 letel manj kot 30 metrov stran od japonskega letala OP- 3C, drugi kitajski Su-27 pa manj kot 50 metrov stran od japonskega letala YS-11EB. “To so bili nevarni manevri, ki bi lahko privedli do nesreče,” je dejal japonski obrambni minister Itsunori Onodera in dodal: “Japonska posadka letal je poročala, da so kitajski lovci leteli oboroženi z raketami, kar povečuje napetost v tem sporu. Menim, da so (kitajski lovci) kršili pravila.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Zemljevid otočja Senkaku oz. Diaoyu

Povezani članki