Kitajski nevidni lovec J-31 v reklami za kitajski SUV X5

by Urednik

NAJSODOBNEJŠI KITAJSKI LOVEC OB NOVEM KITAJSKEM ŠPORTNEM TERENCU

Posnetki kitajskega lovca pete generacije Shenyang J-31 so seveda zelo zaželeni in “vroče blago” med vsemi, ki širijo glas o tehnološki prihodnosti. Toliko bolj zato čudi, da je poleg J-31 (in celo v ospredju) novi kitajski športni terenec – SUV X5.

Gre za športno terensko vozilo proizvajalca Hanteng Autos X5, precejšnjega novinca v kitajski avtomobilski industriji. Oglas poudarja, da  SUV – obarvan v vpadljivo rdečo barvo – simbolizira industrijsko-tehnološko moč  in nasploh “nacionalno moč”, prav tako kot lovec pete generacije J-31.

To je marketinški pristop novega proizvajalca novega športnega terenca, ki kaže privrženost nacionalnemu in vojaškemu. Še najbolj čudi prisotnost lovca, ki je razvojni dosežek in proizvod državne Šengjanske letalske korporacije. J-31 – uradno FC-31 – je neobičajno kitajsko lovsko letalo, ki morda celo nikoli ne bo v operativni rabi v Kitajskem vojnem letalstvu

Gre bolj za demonstratorja tehnologije letala slabe radarske zaznavnosti, maketa tega lovca se je pojavila tudi na palubi letalonosilke Liaoning, kar je bila prav tako marketinška poteza, ki naj bi pritegnila morebitne tuje kupce za letalo, verjetno so ciljali na Iran in/ali Pakistan. Zdaj se je J-31 znašel v podobni vlogi in “pomaga” pri prodaji kitajskega športnega terenca. A kot pravijo, bo moral pri prodaji najprej pomagati sebi….

Na splošno je J-31 tekmec ameriškemu F-35 JSF, gre za letalo podobne velikosti in mase, čeprav je kitajski lovec bolj viden radarjem in ga pesti vgrajena elektronika, ki ni najsodobnejša, prav tako tudi komunikacijski sistemi. So pa že pri drugem prototipnem J-31 – krstni let je opravil pred letom dni, decembra 2016 – odpravili veliko pomanjkljivosti prvega in ga predvsem opremili z novimi infrardečimi senzorji. Sta pa obe prototipni letali J-31 edini, ki ju Kitajci imajo.

J-31 ima dva motorja (ameriški F-35 na primer samo enega), prav tako Kitajci niso razvijali letala za navpično vzletanje in pristajanje, kot je ameriški kratko/navpično vzletna F-35B (VSTOL), zaradi katere so morali zaradi motorja za dvižni potisk pristati na marsikateri kompromis pri ostalih dveh različicah (konvencionalni F-35A in palubni F-35C). Nekateri viri pa celo navajajo, da so se Kitajci pri konstruiranju J-31 marsikaj naučili prav iz ameriških napak pri razvoju F-35

Drugi prototipni J-31 ima že vgrajena motorja, ki ne dimita (kot pri prvem prototipu). Operativna različica naj bi bila kar močno oborožena, saj naj bi nosila 12 raket zrak-zrak, kar poudarja primarno prestrezniško vlogo tega lovca. Toda, kljub temu mora Šengjanska letalska korporacija zanj najti kupca, še najbližji je prav Kitajska vojna mornarica, morda pa tudi katera od držav, ki nima sredstev za nakup pregrešno dragih ameriških F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki