Kitajski Wanfeng kupil avstrijskega proizvajalca letal Diamond

by Urednik

V AVSTRIJSKO LETALSKO PROIZVODNJO VLAGAJO DENAR KITAJCI

Kitajska družba Wangeng Aviation Group je konec leta 2017 sporočil, da so kupili avstrijskega letalskega proizvajalca Diamond Aircraft, ki je znan predvsem po majhnih civilnih letalih. Pogoji nakupa niso znani, sicer pa je kitajska družba poddobavitelj kitajskega avtomobilskega proizvajalca Wanfeng Auto Holding Group.

Kot so ob prevzemu avstrijskega letalskega proizvajalca napovedali Kitajci, bodo še naprej investirali v raziskave in razvoj v tej avstrijski družbi, vključno z razvojem akrobatskega trenažnega letala dart 450 in enomotornega letala Diamond DA50 iz kompozitnih materialov.

Prvi mož podjetja je postal Bin Chen, bivši direktor Diamonda Christian Dries pa bo ostal svetovalec v družbi. Diamond je sicer proizvajalec cele palete letal, predvsem z enomotornih s konvencionalnimi batnimi motorji, pa vse do dvomotornih turbopropelerskih letal. Nekaj so jih tudi modificirali za izvidniške in opazovane naloge (ISR), predvsem pa so Diamondova enomotorna in dvomotorna letala namenjena kategoriji splošnega letalstva. Dvomotorni štirisedežni nizkokrilec DA42 pa je namenjen predvsem izvidniškim nalogam, bodisi kot brezpilotna platforma ali letalo s pilotom.

Diamondova letala so dokaj poceni in izredno fleksibilna, za opazovalne ter izvidniške naloge pa ta letala uporabljajo številni uporabniki, pa tudi  vladne agencije ter vojaška letalstva držav, kot so do Gana, Mehika, Tajska in Ukrajina.

Do omenjenega posla je prišlo leto dni zatem, ko je kitajski Wanfeng prevzel 60 odstotni dežel Diamondovega kanadskega poddobavitelja Siamond Canada. Kupčija zajema tudi pravice za letalo DA40 kot tudi pravico do proizvodnje letala DA62. Diamond pa  tudi razvija majhno poslovno reaktivno letalo D-jet.

Pripravil: B. Knific, foto: Diamond Aircraft

Povezani članki