Koliko bo Ameriko veljal umik Turčije iz programa F-35?

by Urednik

MOŽNE POSLEDICE TURŠKEGA NAKUPA RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV S-400

Zaradi “potencialnih sankcij” za nekatere države potrebuje mornarica ZDA več kot 200 milijonov dolarjev sredstev, da poišče (nadomesti) dobavitelje za vrsto sestavnih delov za peto generacijo lovca F-35. Slednje izhaja iz predloga proračuna Pentagona za proračunsko leto 2019.

Pentagon mora najti nadomestilo za turške proizvajalce letalskih sklopov in delov. Portal Drive opozarja na izjavo namestnice ministra za obrambo za nabavo in varnost Ellen M. Lord, da se pričakuje “discipliniran in eleganten rez” vseh turških pogodb v programu F-35 v začetku leta 2020.

Predlagajo iskanje dobaviteljev sestavnih delov za koriščenje sredstev, ki so bila prvotno namenjena nakupu rezervnih delov za letala. Pentagonovi stroški za zamenjavo turških dobaviteljev bi lahko bili še višji, vendar ni dvoma, da bodo ZDA našle alternativo za turške proizvajalce, pravi portal.

Turčija je že prej izrazila interes za nakup ameriških bojnih letal F-35. Obenem pa je Ankara kupila ruske zračno-obrambne sisteme S-400, ki jih Washington obravnava kot grožnjo njihovim letalom.

Združene države so zato večkrat zahtevale od Turčije, naj se vzdrži nakupa ruskih obrambnih sistemov, vendar se Ankara drži svojih načrtov in je že prejela večino sestavnih delov ruskega sistema S-400, kot je bilo dogovorjeno v sporazumu z Rusijo o nakupu in dobavi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki