Kometa 120M: prvo potniško plovilo koncerna Kalašnikov

by Urednik

HIDROGLISER BO POVEZOVAL KRIMSKI MESTI SEVASTOPOL IN JALTA

Na uradni slovesnosti v ladjedelnici Vimpel (ki je del koncerna Kalašnikov) v Ribinsku so splavili potniško plovilo  kometa 120M, novo generacijo hidrogliserja in prvo potniško plovilo, ki so ga kdajkoli izdelali v Kalašnikovu.

Kot je na splovitvi poudaril generalni direktor Koncerna Kalašnikov Oleg Belkov, gre za preboj podjetja na novo proizvodno področje. V bližnji prihodnosti naj bi izdelali osem plovil kometa 120M, pri tem pa sodelujejo s podjetjem Minpromtorg.  Skupaj naj bi jih dobavili prevoznikom v črnomorskem območju kar dvajset. S tem skušajo pri Kalašnikovu doseči cilj, to pa je kar 39 odstotkov proizvodnje potniških hidrogliserjev do leta 2025.

Na slovesnosti so predstavili tudi ustanovitev novega podjetja za hitre prevoze potnikov (v sklopu koncerna), ki bo skrbelo za prevoze potnikov s hidrogliserji. Uvedba hidrogliserjev v vsakdanjo rabo – prevoz potnikov načrtujejo že v letu 2018, s  hidrogliserji kometa 120M pa jih bodo prevažali med Sevastopolom in Jalto na polotoku Krim.

Kometa 120M je zasnovan za prevoze potnikov v priobalnih območjih, vanj se lahko vkrca do 120 potnikov, pluje pa s hitrostjo približno 65 km/h. Za razliko od nekdanjih sovjetskih hidrogliserjev, ki so bili namenjeni predvsem plovbi po rekah in jezerih (kar nekaj jih je v sedemdesetih in osemdesetih letih uporabljala Jadrolinija in povezovala jadransko obalo z otoki, pa tudi bližnje italijanske luke v Jadranskem morju), je kometa 120 M prostorna in udobna, ima tudi salon v poslovnem razredu, precej krajši pa je tudi čas vkrcevanja in izkrcevanja potnikov.

Pripravil: B. Knific, foto: Rostec

 

Povezani članki