Kopenska vojska ZDA išče močnejše osebno orožje

by Urednik

POMENI TO KONEC ZA PUŠKE KALIBRA 5.56?

Kopenska vojska ZDA (US Army) je izdala povpraševanje za novo puško v kalibru 7,62 x 51 mm, kar je znamenje, da se ameriška pehota odloča za zamenjavo šibkejšega kalibra 5,56 za močnejšega 7,62 mm. S tem sledi Korpusu mornariške pehote ZDA (marinci), ki je sprejel enako odločitev in izdal podobno povpraševanje.

Nekateri menijo, da naj bi novo orožje samo zapolnilo vrzel, dokler ne bi bila sprejeta dolgoročnejša odločitev o osnovnem orožju ameriških vojakov. V krajšem času bi bila ta vmesna rešitev za zapolnitev vrzeli lahko puška M-14 v kalibru 7,62 mm.

Kot so razložili, prošnje niso formulirali kot zahtevka za predlog ali pogojenega s  kakršnimikoli obveznostmi, po katerih naj bi država kaj nabavljala. Šlo naj bi preprosto za to, da želijo izvedeti, kakšne konstrukcije pušk kalibra 7.62 so (v ZDA) na voljo. Prav tako KoV ZDA nima namena financiranja nakupa ali testiranja novega orožja. Za enkrat.

Kaj torej išče KoV ZDA? Že izdelano orožje v omenjenem kalibru s 16 in 20 palčno cevjo (približno 40 in 50 cm), na koncu katere je mogoče pritrditi svetlobni in zvočni dušilec, namenjeno streljanju z obema rokama, opremljeno s pritrditvenimi letvami in prilagodljivim kopitom. Orožje mora tehtati do 4,92 kg in imeti okvir z 20 naboji.

To novo zanimanje KoV ZDA za močnejšo jurišno puško naj bi narekovale bojne izkušnje iz Afganistana, kjer so talibanski borci opremljeni sz ruskimi kalašnikovkami kalibra 7.62 x 54 mm in pogosto ostanejo izven učinkovitega dometa orožij pripadnikov vojska ZDA in držav Nato.

Naslednji problem šibkejšemu orožju 5,56 so sodobni keramični zaščitni jopiči, ki jih naboj 5,56 s težavo prebije. Kot pa menijo nekateri poznavalci, naj bi bila težava v sestavi naboja in ne v njegovi velikosti.

Da bi bilo na primer tudi orožje kalibra 7,62 učinkovito, bi moral imeti naboj kroglo z volframovim jedrom, ki ga obstoječi naboj M80A1 kal. 7,62 mm nima, imata pa ga obstoječi naboj M992 in prihajajoči XM1158 ADVAP.

Pripravil: B. Knific, foto: US Army

Povezani članki