14. maja za javnost odprta vrata vojašnic Slovenske vojske

by Urednik

DAN SLOVENSKE VOJSKE V ZNAMENJU SREBRNEGA JUBILEJA

15. maj je dan Slovenske vojske, ki bo zaznamovan z osrednjo slovesnostjo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, poleg tega se bodo dan prej, v soboto, 14. maja, tradicionalno za javnost odprla vrata slovenskih vojašnic. Letošnje praznovanje poteka v luči 25. obletnice Slovenske vojske.

Dan Slovenske vojske zaznamuje mejnik iz časa priprav na osamosvojitev pred 25 leti, ko je Slovenija začela samostojno urejati tudi obrambni sistem, tako so v takratni slovenski Teritorialni obrambi 15. maja 1991 sprejeli na obvezno služenje vojaškega roka prvo generacijo slovenskih nabornikov, ki so služenje domovini opravili v dveh učnih centrih: v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov.

Dan Slovenske vojske – 15. maj – zaznamuje mejnik iz časa priprav na osamosvojitev, ko je Slovenija  leta 1991 sprejela na obvezno služenje vojaškega roka prvo generacijo slovenskih nabornikov. Prvi naborniki so zaprisegli v v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru, kjer je služilo 120, in v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov.

Letošnja osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske bo v nedeljo, 15. maja, ob 20h na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in jo bo neposredno prenašala RTV Slovenija.

V soboto, 14. maja, bodo od 9.30 do 17.00 obiskovalcem odprta vrata naslednjih vojašnic, v katerih bodo ob 10. uri slovesnosti ob 25-letnici:

-Bohinjska Bela (strelišče Mačkovec – predstavitev 132. gorskega polka),

-Celje (Vojašnica Franca Rozmana Staneta),

-Cerklje ob Krki (Vojašnica Jerneja Molana),

-Kočevska Reka (Vojaški objekt Kočevska Reka),

– Kranj (Vojašnica Petra Petriča),

Ljubljana Moste (Vojašnica Edvarda Peperka),

Ljubljana Šentvid (Vojašnica slovenske Teritorialne obrambe),

Maribor (Vojašnica generala Maistra),

Murska Sobota (Vojašnica Murska Sobota),

Novo mesto (Vojašnica Franca Uršiča),

Postojna (Vojašnica barona Andreja Čehovina),

Slovenska Bistrica (Vojašnica Vincenca Repnika),

Vipava (Vojašnica Janka Premrla Vojka),

Koper (Luka Koper potniški terminal – predstavitev 430. mornariškega diviziona).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki