Albanija ima “problem” z vojaškimi bunkerji

by Urednik

ALBANCI VOJAŠKE BUNKERJE PREUREJAJO V LOKALE, APARTMAJE, DELAVNICE,…

Albanija se sooča z neobičajnim problemom – vojaškimi bunkerji, zapuščino paranoičnega diktatorja Enverja Hodže, ki je tej jugovzhodnoevropski državi vladal v obdobju od 1944 do smrti leta 1985. Po njegovi direktivi so jih namreč v državi postavili kar 750.000, torej po en bunker na vsakega prebivalca te nekoč najrevnejše države v Evropi.

Še danes je moč videti betonske kupole – kot gobe so – povsod, od notranjosti države do obale. Izdelovali so jih po dveh standardih – majhne in velike. Po vseh Albaniji je bila zato močno razširjena proizvodnja elementov za te betonske utrdbe.

Bunkerje so sprva postavljali v obalnem pasu, kmalu zatem pa tudi drugod in to dobesedno povsod – ob in na pokopališčih, mestnih ulicah, ob igriščih in vinogradih. V času Hodžinega komunističnega režima je imela Albanija “sovražnike” tako na zahodu – NATO – kot na vzhodu – Varšavski pakt. Zato tudi toliko bunkerjev!

Prav nikoli pa ti bunkerji niso bili uporabljeni v vojaško rabo. Kot je v intervjuju leta 2009 izjavil Rahman Parllaku, nekdanji namestnik načelnika generalštaba Albanske vojske, so bili ti bunkerji na povsem odprtem prostoru in jih je bilo že na daleč opaziti ter tako tudi lahko uničiti bodisi iz zraka ali s tal.

V času hladne vojne, ko so drugod po svetu gradili protiatomska zaklonišča, so Albanci prepredli državo s 750.000 betonskimi bunkerji, ki so bili popolnoma nefunkcionalni, v strateškem in taktičnem smislu pa bi pomenili celo oviro za lastno vojsko. V času Hodžinega režima jih je vzdrževala Albanska vojska, od ljudi pa so pričakovali, da bi branili svoje “lokalne” bunkerje v primeru napada. Ko je padel komunistični režim, so te betonske “gobe” postale prava nadloga.

Večina albanskih bunkerjev je v izredno slabem stanju in se počasi pogrezajo v zemljo. Ponekod so večje bunkerje začeli uporabljati v gospodarske namene – priredili so jih v gostinske lokale, delavnice za tatooje, prodajalne, v zadnjem času pa tudi za hostle oz. apartmaje. Nekateri so celo zelo lepo preurejeni, drugi spet bolj “umetniško”.

Pripravil: B. Knific, foto: Der Spiegel, Military Forum

Povezani članki