ALTAY – turški projekt glavnega bojnega tanka

by Urednik

ALTAY – turški projekt glavnega bojnega tanka

Turki so v sredini novembra 2012 predstavili prvi doma izdelani glavni bojni tank ALTAY, razvili so ga v Otokarju, kar jih je veljalo okoli pol milijarde USD. Načrtujejo, da bodo tank začeli serijsko proizvajati že čez dve leti.

Otokar je danes največja zasebna družba v sklopu turške obrambne industrije. Tank so sredi novembra predstavili prav na Otokarjevem preizkusnem poligonu Sakarya, priložnostne slovesnosti pa se je med drugim udeležili tudi turški premier Recep Erdogan, ki je bil gost Mustafe Koca, poleg njiju pa so si predstavitev ogledali še poveljnik generalštaba turških oboroženih sil general Necdet Ozel, obrambni minister Ismet Yilmaz, poveljnik kopenskih sil general Hayri Kivrikoglu ter praktično celoten turški obrambni in industrijsko-gospodarski vrh.

Prvi prototipni tank altay odraža rezultat razvoja koncepta in kritičnega oblikovalskega procesa, začetega v letu 2009. Prvi prototip bodo uporabljali za preizkušanje in optimizacijo mobilnosti oklepnika. Drugi prototipni tank bo namenjen preizkušanju ognjenih zmogljivosti. Načrtujejo še dva prototipna altaya na katerih bodo že uporabili izkušnje, pridobljene s preizkušanjem prvih dveh. Za serijsko proizvodnjo pa naj bi bil tanko zrel leta 2015.

Prvi prototipni altay je že opravil 2000 km voženj od začetka preizkušanja. Povabljencem na predstavitveni slovesnosti so prikazali oba prototipna tanka, njihove vozne zmogljivosti – pospeševanje, največjo hitrost, vožnjo po bočnem nagibu, stabilizacijo tanka za vožnjo po brezpotjih in podobno. Vtis: altay bi bil lahko med najsodobnejšimi tanki današnjega dne.

Na projektu turškega tanka je delalo 550 inženirjev, 260 od teh je zaposlenih v Otokarju. Skupaj bo turški tank izdelovali skoraj 100 poddobaviteljev. Kot je na slovesnosti povedal vodja turške industrijske skupine in predsednik nadzornega sveta Otokarja Kudret Onen, danes izvažajo v 20 držav na svetu, skupaj pa vojske uporabljajo nad 25.000 pri njih izdelanih vozil, kar priča o velikih turških inženirskih in proizvodnih potencialih. Po Onanovih besedah pa so najbolj ponosni na upoštevanju načrtovanih rokov in kakovostjo izdelkov.

Prvi mož Otokarja Mustafa Koc je izjavil, da je altay projekt nacionalnega pomena, pomemben tako za družbo Otokar kot za celotno turško vojaško industrijo. Altay naj bi dal močan zagon domači obrambni industriji na področju konstruktorstva, razvoja in proizvodnje, pa tudi pridobivanja znanja in uveljavljanja tehnologij. Kot je še poudaril, je Turčija danes gospodarsko močna in stabilna, ima močno in sodobno opremljeno armado ter je vodila sila v regiji. Turčijo bo proizvodnja sodobnega tanka uvrstila med danes zelo redke proizvajalke glavnih bojnih tankov na svetu. Turčija naj bi svoje zmogljivosti razvijala tudi v prihodnje, opirajoč se tudi na lastne tehnologije.

Pripravil: B. Knific, foto: Otokar

VIDEO: Predstavitev in terenski preizkus tanka altay

Povezani članki