Alžirija “skrivnostno” kupila kitajske samovozne minomete SM4

by Urednik

KITAJSKI SAMOVOZNI MINOMETI V OBOROŽITVI ALŽIRSKE VOJSKE

Alžirija je v minulih letih “skrivnostno” kupila kitajske samovozne minomete SM4 120mm 6×6, širša javnost pa je nakup opazila šele ob ogledu videoposnetka zadnjih vojaških manevrov Alžirske vojske, ki ga je pred dnevi objavilo alžirsko ministrstvo za obrambo.

Kitajsko podjetje NORINCO je samovozni minomet SM4 120mm 6×6 prvič predstavilo v letu 2014 na obrambni razstavi IDEAS 2014 v Pakistanu. Vse do zadnjih dni širša javnost ni bila seznanjena, da so SM4 120mm tudi v oborožitvi Alžirske vojske. Nakup teh oklepnikov namreč ni bil predstavljen javnosti, zato niso znane podrobnosti o številu kupljenih vozil, vrednosti posla in od kdaj so minometi operativne v alžirski oborožitvi.

Minomet 120mm je postavljen na podvozje oklepnega vozila WMZ551 6×6. Maksimalni doseg minometa, ki lahko uporablja HE, predfragmentirane HE in raketne HE granate, je med 7.500 in 13.000 metrov, odvisno od vrste streliva. Izstreli lahko 12 do 15 granat na minuto. Poleg minometa je na vozilu nameščen še mitraljez 12,7 mm.

Za izboljšanje operativne učinkovitosti je minomet SM4 opremljen z balističnim računalnikom, ki izračunava podatke o nastavitvah topa, pomaga strelja, hrani in obdeluje različne podatke ter ukaze.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube 

Povezani članki