Američani na Havajih uspešno testirali hiperzvočno raketo  

by Urednik

AMERIŠKI RAZVOJ HIPERZVOČNIH RAKET

ZDA so pospešile prizadevanja za razvoj hiperzvočnega orožja, odkar je Rusija sporočila, da je v letu 2018 uspešno razvila več primerkov takega orožja.

Ameriško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je 19. marca z lansirne rampe na otoku Kuai na Havajih uspešno preizkusilo hiperzvočno raketo (C-HGB). Ministrstvo je v uradni izjavi zapisalo, da pomeni izstrelitev “velik mejnik” pri razvoju hiperzvočnega orožja.

V izjavi je navedeno, da je projektil potoval z “hipersonično hitrostjo” do cilja, ni pa podatka, kolikšno hitrost je dosegel.  Ameriška agencija za raketno obrambo bo preučila podatke o preizkusnih izstrelitvah teh raket in poročala o napredku ameriškega hipersoničnega programa.


Pentagon je tudi objavil videoposnetek, ki prikazuje trenutek izstrelitve rakete.

 

Washington je začel razvijati hiperzvočno orožje v začetku 2000-ih, vendar se je odločil, da večino svojih programov ustavi, potem ko začetni testi niso bili uspešni. ZDA so potem pospešile svoja prizadevanja za razvoj hiperzvočnih raket, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin razkril, da Rusija dela na treh projektih na tem področju.

Doslej je Rusija predstavila nadzvočno vozilo avangard, izstrelila hiperzvočno balistično raketo kinžal in trenutno zaključuje razvoj protiladijske hiperzvočne manevrirne rakete cirkon.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki