Američani zaskrbljeni zaradi ruskih teženj po osvajanju Arktike

by Urednik

LAHKO RUSIJA PO KOPNEM NAPADE ZDA (PREKO SEVERNEGA POLA)?

Rusija si zadnjih nekaj let močno prizadeva razviti oborožitvene sisteme, ki bodo lahko delovali v ekstremnih arktičnih pogojih, saj imajo vedno večje težnje po izkoriščanju Arktike, kjer naj bi se glede na poročila raziskovalcev nahajale ogromne količine rudnin, pa tudi plina in nafte.

Informacije o ruskih načrtih pa vse bolj skrbijo tudi ameriško javnost in medije, ki namigujejo, da bi ruske(kopenske)  sile lahko prišla na ozemlje ZDA kar čez severni tečaj po ledu in snegu. Ameriški časnik The Week je nedavno objavil članek z naslovom “Rusija oborožuje komandose z bojnimi snežnimi vozili – za prehod če Severni pol?”

Arktika je v zadnjih letih vse bolj dostopna zaradi segrevanja ozračja in posledično taljenja ledu. Ruske oblasti v tem vidijo veliko priložnost tako za Severnomorsko pot (Severoput), ki bi ladjam močno skrajšala plovbo iz Azije v Evropo, kot tudi za pridobivanje naravnih bogastev.

V ta namen ruska obrambna podjetja, po naročilu države, že nekaj let razvijajo vojaške sisteme za delovanje tudi na tem področju – arktični helikopter Mi-8 AMTSh-VA terminator, številna oklepna bojna vozila, tank T-14 armata,…

Ruska vojska je v zadnjih dveh letih ponovno oživela številne vojaške baze na skrajnem severu države, ki so jih prenehali uporabljati ob razpadu Sovjetske zveze. Tja so že namestili najhitrejše prestreznike MiG-31 in bombnike Tu-95.

Ameriške novinarje pa najbolj skrbi ruske snežne motorne sani taiga-551 proizvajalca Russkaya Mekhanika, ki je primerno tudi za desante na območja na skrajnem severu zemeljske oble. V začetku avgusta 2015 je namreč poveljnik ruskih desantnih sil Vladimir Shamanov naročil razvoj teh snežnih motornih sani za potrebe komandosov Ruske vojske.

Snežne motorne sani taiga-551, ki tehta zgolj 320 kg in jih poganja vodno hlajeni motor z 65 KM, lahko polno obremenjen doseže hitrost okoli 100 km/h. Prav zadnji podatek najbolj skrbi Američane, saj bi ruski vojaki s tem vozilo lahko izredno hitro napredovali.

Zanimiva pa je tudi informacija Ameriške vojske, da so v začetku avgusta 2015 jurišne helikopterje AH-64 apache, ki so dolga leta službovali v Evropi, po umiku iz Nemčije premestili na Aljasko. Nekateri si to potezo že pojasnjujejo kot odgovor na rusko kopičenje vojaških enot na severu zemeljske oble.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki